Loptanje s besparicom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Humanitarne, kulturne, sportske i ostale udruge gradana ove bi godine od Opcine Raša trebale dobiti u prosjeku 15 posto manje dotacije, jer ce se rebalansom proracuna pokriti dio višegodišnjeg duga lokalne samouprave. "Realno možemo isplatiti približno desetomjesecne iznose od prvobitno planiranih", objasnio je na zasjedanju vijeca objasnio Josip Knapic (IDS), nacelnik Opcine koja u 2011. predvida sanirati oko polovice manjka od ukupno 3,3 milijuna.

Vijecnike je zasvrbio tek problem Nogometnog kluba Raša 1938, najviše dotirane sportske udruge, koji bi, nakon rezova, trebao dobiti 25 tisuca manje od startno predvidenih 150,5 tisuca kuna. Opcina ce - dade se išcitati - za sport u ovoj godini izdvojiti 368 tisuca, što je 300 tisuca kuna manje negoli 2009. godine!

- S lanjskih 220 tisuca Raša 1938 spala je na 125 tisuca kuna. Ne znam hoce li s tim novcem klub uopce moci funkcionirati?! Pioniri na gostovanja vec tri kola odlaze bez marende. To je sramota! Barem njima trebao bi se osigurati sendvic i sok!, porucio je Sejfudin Mulahalilovic (BDSH), s kojim se složio Zuhdija Buljubašic (SDAH).

Bojazan oko gašenja kluba 70-godišnje tradicije Mulahalilovic, donedavno sportski direktor raških bubamarosa, izrazio je još prije godinu dana, za donošenja aktualnog proracuna. Raša 1938 proljetos je, podsjetimo, iz Prve ispala u Drugu županijsku ligu, no za nju, unatoc slabom rangu natjecanja, i dalje nastupaju tri igraca iz Rijeke, što podrazumijeva isplatu nemalih putnih troškova za njihov dolazak na utakmice. Takvu je praksu doista teško staviti u kontekst sa zakidanjem najmladih kategorija, kojima bi opcinski novac prvenstveno trebao biti namijenjen, tim više što su pojacanja iz udaljenih gradova korištena i dok je Mulahalilovic obnašao klupsku funkciju.

Nacelnik Knapic zloguke je Mulahaliloviceve prognoze o upitnoj buducnosti nogometnog kolektiva još onomad nazvao insinuacijama, napomenuvši da se "nipošto ne smije dopustiti da klub ne opstane".

- Proracunski novac zadovoljava samo osnovnu aktivnost udruga, a za vece želje i ambicije klubova, njihova se vodstva moraju snalaziti putem sponzorstava, na što sam im višekratno ukazao. Znam da ni to nije lako s obzirom na gospodarsku situaciju pa se sve uglavnom svodi na preživljavanje. Tražimo nacina kako riješiti te probleme, posebno kada su u pitanju mlade kategorije. Marende za pionire vec smo nekoliko puta platili iz stavke za reprezentaciju, kazao je prvi covjek opcine i naglasio da su udruge iskazale i trostruko vece potrebe od prvotno planiranih proracunskih dotacija.

- Natjecateljski savezi ne žive u realnosti, ne prate restrikcijske mjere, ne prilagodavaju se potrebama klubova, nego spremno odrezuju kazne cim se suci, delegati i ostali troškovi ne podmire na vrijeme, zakljucio je Knapic. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter