Lopovi pokrali iz vikendice sve što je moglo proći kroz prozor

Danica Krčo pred kućom koju su lani oskvrnuli drski kriminalci (Z. STRAHINJA)
Danica Krčo pred kućom koju su lani oskvrnuli drski kriminalci (Z. STRAHINJA)

U srijedu je provaljeno u vikendicu austrijskog državljana na području Peroja, ukraden je satelitski prijamnik i televizor čime je vlasnik oštećen za oko 20 tisuća kuna. Proteklog mjeseca policija je pak izvijestila o provali kuće u vlasništvu slovenske državljanke, koju je krađom TV-a, recivera, alata, hrane i posteljine nepoznati počinitelj oštetio za 15-ak tisuća kuna.

"Tijekom 2016. na području Peroja zabilježeno je 12 kaznenih djela provala u vikend kuće. U prva dva mjeseca ove godine na ovom su području zabilježene četiri provale u vikendice", izvijestili su nas jučer iz Policijske uprave istarske. Upitno je pak na koliko je prijavljenih provala onih slučajeva za koje policija nije ni obaviještena.

Prazne zimi

"Iz vikend kuća uglavnom se krade tehnička roba, televizori, računala, perilice, hladnjaci, zatim solarne ploče, alati, plinske boce, bicikli, posteljina, ali i hrana i piće, a ukupna pričinjena materijalna šteta, prema procjeni oštećenih vlasnika, iznosi preko 120.000 kuna", obavještavaju nas iz policije.

Otkad je vikendica u okolici Peroja, koje su mahom prazne u zimskim mjesecima, bilo je i krađa. K tome su posljednjih godina mnogi "robinzonski" kućerci stasali u prave objekte, legalizirane, i u kojima se lako može zamisliti život tijekom cijele godine, pa su i štete od krađa daleko veće.

- Nekada su krali iz kamp-kućica, odnijeli bi eventualno nešto alata ili alkoholno piće, a sada im je na meti skupa tehnologija, kaže jedan od Slovenaca pristigao s proljepšanjem vremena na svoj plac u vikendaško naselje. Ironično, sve nam to priča dok na kućicu postavlja solarni panel za proizvodnju struje! Nisu mu, kaže, provaljivali već tri, četiri godine, ali zna koga su oštetili nedavno te nas upućuje u nedaleku kuću. No, da bi došli do nje moramo labirintom uskih puteljaka između vikendica da bi zaobišli cijelo naselje i došli sa stražnje strane. Nailazimo na lijepu kuć(ic)u gostoljubivih domaćina.

- Posljednji put su nam provalili lani u ovo doba. Kroz prozor koji su razvalili iznijeli su sve što je kroz njega moglo proći. Televiziju, miksere, razne aparate, hranu, odjeću… Provalili su tada u tri kuće i jednu kamp-kućicu, priča nam Danica Krčo s Pohorja. Dok razgovaramo, njen suprug obavlja sitnije građevinske zahvate pred kućom. Kuća je legalizirana pa slovenski par bezbrižno uživa u ovom vikendaškom raju i strpljivo čeka na struju za koju su davno uplatili avans. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter