Lopovi ljeti imaju pune ruke posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proporcionalno povecanju broja turista, u Istri tijekom ljetnih mjeseci drasticno raste i broj kaznenih djela. Istarska policija upravo u tim mjesecima maksimalno radi na tome da se turisti na Poluotoku osjecaju sigurno, rekao nam je nacelnik Odjela opceg kriminaliteta Policijske uprave istarske Elvis Bencic.

"Imali smo primjerice narušavanje javnog reda i mira u kojem su sudjelovali strani državljani. Jedan je Slovenac bio napadnut i mi smo odmah našli pocinitelja. Kada smo njegovim kolegama javili da je slucaj riješen, nestala je halabuka.

No, bitno je napomenuti sljedece - da se to dogodilo negdje drugdje, u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dogadaj ne bi imao toliki znacaj. U 2009. napadi na strance bili su ucestaliji. Postojale su odredene grupice koje su tražile nekog koga bi istukle, bez obzira na to je li stranac ili domaci. Takvo što može znacajno narušiti ugled Istre", rekao je Bencic.

Istice da su u vrijeme turisticke sezone ucestale krade iz apartmana i to nerijetko kroz otvorene prozore. Zajedno s turistima na more dolaze i kriminalci, veli on.

Ne mijenjajte novac na cesti

"Zabilježili smo slucaj da je pocinitelj kaznenog djela u Hrvatsku došao iz Slovacke. U jednom je danu pocinio razbojstvo na podrucju Rijeke i u Puli. Isto tako, na podrucju Pule strane smo državljane sumnjicili za prijevaru u zamjeni novca. Upravo u ovom zadnjem slucaju najcešci su pocinitelji strani državljani", kaže Bencic.

Istaknuo je da je broj prijevara kod zamjene strane valute na cesti zasigurno veci, no ne prijavljuju se svi slucajevi policiji. Kad su u pitanju turisti, kaznena djela u velikom broju slucajeva budu riješena. Domaci ljudi prednjace kao pocinitelji kaznenih djela u turistickom kriminalitetu, iako s turistima u Istru dolaze i lopovi stranci.

"Lopovi ljeti imaju više posla, baš kao što više posla imaju i radnici u turizmu. Što se pak tice pocinitelja kaznenih djela iz drugih zemalja, tu prednjaci istocna Europa, pogotovo ako je rijec o citacima kartica za bankomat ili pak kradama vozila velike vrijednosti", rekao je Bencic.

Naglasio je i da su ceste krade na plažama, i to poglavito torbica s novcem i osobnim dokumentima. Nerijetko turist na plažu nosi sav novac koji ima za ljetovanje pa se cesto zna dogoditi da zbog svoje neopreznosti ostane i bez 5.000 eura te kartica za bankomat, zajedno s pinovima.

Ukradeno 70 bicikala

"Nije neobicno da turist ostavi vrijedne stvari u sefu svog apartmana, no pritom taj sef ne zakljuca. Kradu se i laptopi, mobiteli, fotoaparati u vlasništvu turista, ali i bicikli, i to poglavito oni velike vrijednosti. Iz autokampa Polari u prošloj je godini ukradeno izmedu 50 i 70 bicikala.

Ove smo godine zbog takvih krada uhitili neke osobe. Kad lopov naide na 'cube' bicikl, vrijedan 30.000 kuna, kako stoji nezakljucan i naslonjen na stablo, teško da ce odoljeti da na njemu ne otpedalira", zakljucio je Bencic.

Ne bi li turiste, ali i domace stanovnike podsjetila da se na odmoru treba opustiti, ali ne i zaboraviti na oprez, PU istarska je u suradnji s Turistickom zajednicom Istarske županije tiskala promotivni letak sa savjetima kako provesti sigurno i ugodno ljetovanje. (Srecko PERŠIC, Aldo POKRAJAC, Sniježana MATEJCIC i Kristina FLEGAR)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O LJETNIM AKTIVNOSTIMA LOPOVA NA ISTARSKOM PODRUCJU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD 9. KOLOVOZA.


Podijeli: Facebook Twiter