Lopovi kratkih rukava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sigurnost je za vecinu jedna od prvih asocijacija vezanih uz dom i obitelj. No upravo su naši domovi, u kojima se osjecamo sigurnima i zašticenima, cesto na meti kriminalaca, od sitnih lopova do profesionalnih provalnika i razbojnika. Provale i pljacke jedan su od stalno rastucih oblika kriminala pa i ne cudi da se gradani osjecaju sve ugroženiji u svojim domovima. Žrtve provalnih krada cesto isticu da im je najveca šteta, osim ukradenih materijalnih dobara, pricinjena upravo nepovratno izgubljenim osjecajem sigurnosti. Jedno od rješenja za podizanje stupnja sigurnosti i zaštite od provala i razbojstava je ugradnja sustava tehnicke zaštite koja i na našem tržištu postaje sve popularnija.
Jedan od najefikasnijih nacina tehnicke zaštite je ne dopustiti ulazak nepoznatim ili sumnjivim osobama u stambeni prostor. Medu prvim nacinima šticenja vlastitog doma i obitelji od provalnih krada je i ugradnja protuprovalnog sustava zaštite. On omogucava otkrivanje pokušaja provale vec u najranijoj fazi. Pokušaj obijanja vrata i prozora ili razbijanja stakla otkriva se korištenjem magnetskih kontakata i detektora loma stakla. Tu su i infracrveni detektori koji reagiraju na toplinu ljudskog tijela pa se uglavnom primjenjuju za zaštitu prostora unutar objekta ili u njegovoj neposrednoj blizini. Vecinu protuprovalnih sustava dostupnih na tržištu moguce je nadopuniti i detektorima plamena, dima, plina i vode, cime se stvara jedinstveni i potpuni sustav zaštite, kako od provale, tako i požara ili pak od šteta nastalih pucanjem vodovodnih cijevi. Sustav je moguce i dodatno nadograditi modulima za upravljanje i kontrolu, od video i audionadzora djecje sobe do kontrole paljenja i gašenja rasvjete, TV-prijemnika ili klimatizacije, cime se stvara dojam da je netko u kuci, što provalnike odvraca od njihova nauma.

- Provalnici uglavnom djeluju linijom manjeg otpora pa ce i ugradnja opreme vidljive izvana, primjerice, vanjske sirene alarma, videokamere ili bljeskalice cesto provalnika odvratiti od pokušaja da pocini provalu. Ako do provale ipak dode, sirena alarma omest ce provalnika u njegovom naumu, alarmirati susjede, a alarmna centrala koja obraduje sve informacije i upravlja radom uredaja na objektu može sve informacije i alarme proslijediti na korisnikov telefon, kao i u dojavni centar zaštitarske tvrtke, cija ce ekipa u najkracem roku doci do ugroženog objekta, kaže Štrkovic. Upotreba sustava zaštite u pravilu je dobra odluka, veli, jer osigurava mir i privatnost, a analize pokazuju da su provale u nezašticene objekte cetiri puta cešce nego u one koji imaju neki od sustava tehnicke zaštite. Ako i dode do provale u šticeni objekt, vjerojatnost da ce provala uspjeti je 14 puta manja nego u nezašticenom objektu, a i potencijalne štete su 11 puta manje, uglavnom ogranicene na razbijeni prozor ili provaljena vrata.
Mnogi se gradani pri opremanju doma s tehnickom zaštitom susrecu prvi put pa se namece logicno pitanje kome se s povjerenjem obratiti za njegovu ugradnju. Postoji nekoliko kriterija, a najvažnije je da odabrani instalater ima rješenje MUP-a Republike Hrvatske kojim se odobrava obavljanje tehnicke zaštite za tvrtku, odnosno MUP-ovu licencu za zaštitara-tehnicara s osobnim podacima i slikom na iskaznici za pojedince. Dovoljno je postaviti bežicne prijemnike, detektore, tipkovnice, sirene, uz minimalno bušenje zidova. Dojavite službi 92 svoja opažanja o kretanju sumnjivih osoba, nocu i za vrijeme odsutnosti zakljucavajte vrata i prozore, unutrašnjost i vanjski dio kuce osvijetlite senzorskim svjetiljkama, nikad ne ostavljajte kljuc na lako dostupnom mjestu (ispod otiraca), ako imate alarmni sustav, sirenu ugradite na vidljivom mjestu, a alarm ne zaboravite ukljuciti prije izlaska. Ako ste odsutni dulje vrijeme, zamolite osobu od povjerenja da redovito podiže poštu, diže i spušta rolete, pali i gasi svjetla da bi se stvorio dojam da je netko u kuci. Pri nenajavljenim posjetima ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite tko je i što želi, a vjerodostojnost predocenih isprava provjerite kroz špijunku. Ne nasjedajte na trikove osoba koje zvone na vrata žaleci se na iznenadnu nesvjesticu, žed i slicno, a budite sumnjicavi i prema prodavacima knjiga i drugih predmeta. Ako je sumnjiva osoba uporna u nakani da ude u vaš stan ili kucu, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede.(NL)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter