Lopovi kradu po istarskim crkvama

Župnik Krnice Ivan Princ pred oltarom s kojeg su nestali križ i svijećnjaci (N. LAZAREVIĆ)
Župnik Krnice Ivan Princ pred oltarom s kojeg su nestali križ i svijećnjaci (N. LAZAREVIĆ)

Kradljivac velikog srebrnog križa i dva mesingana svijećnjaka iz crkve sv. Roka u Krnici još nije otkriven, a policija i dalje, kako nam poručuju iz PU istarske, provodi kriminalističko istraživanje. Prošli je tjedan policija obznanila da je iz barokne crkve u Krnici nepoznati počinitelj, između 9. i 13. veljače, otuđio križ i dva svijećnjaka. Kako smo doznali od župnika Ivana Princa, tragova provale nije bilo, a da na jednom od četiri bočna oltara nedostaju križ i svijećnjaci primijećeno je 13. veljače navečer, nakon što je tog dana održana misa.

Prema policijskoj statistici, krađa u Krnici prva je ovogodišnja otimačina sakralnog blaga. No, lani je u Istri evidentirano čak 11 takvih kaznenih djela od čega su dvije bile teške krađe u pokušaju, s obzirom na to da je počinitelj provalio u crkvu, ali ništa nije otuđio. U četiri slučaja počinitelj je otkriven - u slučaju krađe zvona s crkve kod mjesta Rapavel, krađe milodara iz župne crkve u Starom Labinu, krađe kaleža i više sakralnih predmeta iz crkve Sv. Lucije u Minci te u slučaju provale u crkvu sv. Bartola u Motovunu. Sergije Jelenić, kancelar Porečke i pulske biskupije, nabrojao nam je i nedavne krađe iz crkvi u Filipani, Svetoj Luciji Pazinskoj, Grožnjanu…

Kako smo doznali od pročelnika Konzervatorskog odsjeka u Puli Zorana Glivareca, crkveni inventar župne crkve u Krnici nije zaštićeno kulturno dobro niti je upisan u Registar kulturnih dobara. No, policija krađu predmeta koji služi u vjerske svrhe ili je ukraden iz crkve kvalificira kao kazneno djelo teške krađe za što je određena kazna od jedne do osam godina zatvora. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter