Loparić: Naša udruga više neće pružati alibi za nerad

Igor Loparić pojasnio je projekt "Mladi protiv gladi" koji u Gradu nisu podržali (M. MIJOŠEK)
Igor Loparić pojasnio je projekt "Mladi protiv gladi" koji u Gradu nisu podržali (M. MIJOŠEK)

Humanitarna udruga Naš San Njihov Osmijeh izašla je jučer iz Humanitarne mreže grada Pule, a svoje je razloge za nezadovoljstvo na konferenciji za novinare pojasnio njen predsjednik Igor Loparić. Kako je naveo, na ovu su ih odluku ponukala nekvalitetna rješenjima koje im je ponudio Grad za skladištenje odjeće i obuće, nemar uprave u radu Humanitarne mreže te odbijanje njihovog  projekta poslanog na Program javnih potreba Grada Pula za sufinanciranje dijela aktivnosti udruge u 2015. godini.

Mreža samo u reklamne svrhe

Kako je pojasnio Loparić, počeci Humanitarne mreže datiraju još od 2013. godine, a njen prvobitni cilj bio je ujediniti popise korisnika svih humanitarnih organizacija u jednu bazu podataka te se tako dogovarati oko pružanja pomoći i skrbi socijalno ugroženim građanima. Sastancima su, naveo je, prisustvovali, osim Grada Pule i njihove udruge, pulski Crveni križ, udruga Probudi se, Udruga sv. Vinka Paulskog, kazao je Loprić i napomenuo da, iako se u nekoliko navrata govorilo da je dio mreže i Volonterski centar Istra, on nikada nije bio ni formalan, ni neformalan član mreže.

- Mjeseci su prolazili bez ikakvih formalnih dogovora i konkretnih aktivnosti, a upravo se na moj osobni nagovor, kada sam u pisanoj formi na stol predao zahtjeve naše udruge, krenulo s formalizacijom Humanitarne mreže te je 13. lipnja prošle godine napokon potpisana Povelja Humanitarne mreže Grada Pule. No, ubrzo je bilo jasno da se tu ne radi o želji da se sustavno radi na organiziranju funkcionalne mreže nego da Grad samo koristi autoritet i rad partnera kako bi se u javnosti predstavljao kao socijalno osjetljiva uprava, naglašava Loparić te dodaje da je ona očito Gradu bila samo reklama, kao i titula "Grad prijatelja djece".

Loparić se jučer posebno zahvalio Vinku Knezu iz Grada Pule koji je tada pomogao da se napravi popis od čak 1.600 obitelji koje primaju socijalnu pomoć, ali i naglasio da nova pročelnica Elvira Krizmanić Marjanović baš nikada nije bila niti na jednom sastanku Humanitarne mreže.

Ni kune iz gradskog proračuna

Drugi od razloga za istupanje je što je Udruga početkom godine dobila obavijest od Upravnog odjela za društvene djelatnosti da njihov zahtjev za program "Mladi protiv gladi" nije ušao u program javnih potreba koje će Grad financirati. Tada, pojašnjava, izrevoltirani, na svojim stranicama objavljuju da će iznijeti svoje stajalište u javnosti, no iz Grada su ih potom pozvali na sastanak da bi im pojasnili kako je došlo do takve odluke.

Na prošlotjednom sastanku pročelnica Krizmanić Marjanović pojasnila im je da je projekte birao Tim za zdravlje, a njihov zahtjev nije odobren jer u njemu nisu jasno navedeni kriteriji po kojima biraju štićenike što je, smatra Loparić, apsurdno zbog dvije stvari - prvo jer na obrascu za prijavu uopće ne postoji kategorija u kojoj se to mora navesti, a drugi, još i veći apsurd, je da Gradu, nakon toliko vremena suradnje i rada u Mreži nije jasno po kojim kriterijima odabiru štićenike.

- Nismo li se svi zajedno uključili u rad Humanitarne mreže upravo iz razloga da zajedno, na redovnim sastancima usuglašavamo te kriterije i pokušamo donacijama obuhvatiti što veći broj korisnika?! Sukladno njihovim odgovorima možemo samo zaključiti da u 730 dana rada Humanitarne mreže Grad kao član nije uopće bio na sastancima jer da jesu bilo bi im jasno koji su to kriteriji dogovoreni upravo na tim istim sastancima, naveo je Loparić i dodao da se pokazalo da je gradonačelniku važnije potpisati neku povelju o suradnji na koje će pozvati medije nego doista stajati iza inicijative, tijela odbora i njihova rada.

Ne prestaju s humanitarnim radom

- No, to nije sve, već godinu dana apeliramo, a u listopadu prošle godine predan je i zahtjev da nam se ustupi adekvatan prostor za skladištenje odjeće i obuće, no prostor koji su nam ponudili bio je pun vlage, popucanog krova i neispravnih instalacija stoga smo ga odbili. Nadalje, u studenome smo predali zamolbu za financiranje humanitarne akcije "Jedna za druge" no ni na taj nam zahtjev do današnjeg dana nije odgovoreno. Stoga, sukladno svemu, a pozivajući se za neodgovoran i nekvalitetan odnos prema našoj udruzi, Upravni odbor donio je odluku da istupa iz Humanitarne mreže grada, zaključio je Loparić navodeći da time njihov rad ne prestaje no njihova udruga Gradu više ne želi pružati alibi za njihov nerad.

Na novinarski upit Loparić je naveo da su se za proračunska sredstva kandidirali prvi puta u četiri i pol godine svoga humanitarnog rada i tražili 39 tisuća kuna, no nisu dobili niti lipe i zaključio da im je kao zaštitnicima socijalnog mira u ovome gradu neprihvatljivo da se pod izlikom porezne reforme socijalna prava dodatno smanjuju tim više što je Grad dobar dio tih sredstva odmah vratio i to podizanjem prireza za 7,5 na 12 posto. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter