Londonske bande na udaru policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest mjeseci nakon višednevnih nereda u Londonu, policija britanskoga glavnoga grada intenzivirala je borbu protiv ulicnih bandi jer ih politicari smatraju odgovornima za te nerede, najgore u zadnjih nekoliko desetljeca.

Novi šef londonske policije koji je na dužnost postavljen nakon kolovoških nereda rekao je da nova policijska postrojba u srijedu provodi akcije protiv 250 banda odgovornih za najgore i najnasilnije zlocine u Londonu.

"Ovo je velika promjena u nacinu borbe protiv nasilja banda u Londonu", rekao je šef londonske policije Metropolitana Bernard Hogan-Howe. "Omogucit ce nam da identificiramo i progonimo najopasnije bande i njihove pripadnike".

U kolovozu prošle godine policija je u oružanom incidentu ustrijelila jednoga muškarca u siromašnome Tottenhamu u sjeveroistocnome dijelu Londona, a taj je dogadaj izazvao val nasilja koji se proširio po cijelome Londonu i po drugim gradovima, a na kraju petodnevnih nereda i pljacki bilo je petero mrtvih i više desetaka ozlijedenih.

Nasilje je stalo tek kad je policija preplavila ulice. Premijer David Cameron i drugi ministri okrivili su bande, ali drugi tvrde da su nejednakost i vladine mjere štednje te velika smanjenja javne potrošnje pravi uzrok nereda.


Podijeli: Facebook Twiter