London:Nagrade kruga kritičara za "12 godina ropstva"

Scena iz filma "12 godina ropstva"
Scena iz filma "12 godina ropstva"

Britansko-američka povijesna drama "12 godina ropstva" proglašena je filmom godine po mišljenju londonskog kruga kritičara, dok je njezin glavni glumac Chiwetel Ejiofor na dodjeli London Critics' Circle Awards u nedjelju u Londonu odnio nagradu za glumca godine a Lupita Nyong'o za najbolju sporednu žensku ulogu.

Tako je film britanskog redatelja Stevea McQueena dobio snažan vjetar u leđa uoči dodjele najvažnijih nagrada filmskog svijeta za točno četiri tjedna: s ukupno devet nominacija, "12 godina ropstva" općenito se smatra najizglednijim kandidatom za nagradu Oscar za najbolji film, dok se McQueenu smješi Oscar za najboljeg redatelja, piše britanski BBC. Preuzimajući nagradu, McQueen se osvrnuo na "nevjerojatan interes" javnosti za njegov film.

"Posebno sam počašćen snažnom ljubavlju prema tome filmu koju sam osjetio u svojoj domovini", komentirao je nadalje redatelj, čiji je film adaptacija istoimene autobiografije Solomona Northupa iz 1853. o otmici slobodnog Afroamerikanca u Washingtonu 1841. i prodaji u ropstvo u kojem je proveo 12 godina radeći na plantaži. Na Filmskom festivalu u Torontu film je bio prava senzacija, a ima i deset nominacija za nagrade Bafta, čija je dodjela zakazana za 16. veljače.

Cate Blanchett proglašena je glumicom godine za ulogu u filmu Woodyja Allena "Jasmine French", dok je britanskom glumicom godine proglašena Judi Dench za ulogu u filmu "Philomena". Redatelj godine po mišljenju londonskih kritičara je Alfonso Cuaron, čiji je 3D svemirski triler "Gravitacija" sa Sandrom Bullock i Georgem Clooneyem u glavnim ulogama također odnio nagradu za tehnološka dostignuća.

Britanskim filmom godine proglašena je niskobudžetna drama "Sebični div" redateljice Clio Barnard, a mladi glumac Conner Chapman, kojega je uloga u tome filmu izvukla iz anonimnosti, proglašen je najboljim mladim britanskim glumcem godine. Najboljim stranim filmom godine proglašena je francuska romantična drama "Plavo je najtoplija boja" Abdellatifa Kechichea, dokumentarac godine je dansko-britansko-norveška koprodukcija "Čin ubijanja" Joshue Oppenheimera, za najbolji scenarij nagrađena su braća Ethan i Joel Coen za "U glavi Llewyn Davis", a za najbolju sporednu mušku ulogu Barkhad Abdi u "Kapetanu Phillipsu".

Svečana dodjela nagrada londonskog kruga kritičara u hotelu May Fair u Londonu u nedjelju je počela sumorno, pod dojmom vijesti o smrti glumca Philipa Seymoura Hoffmana u New Yorku, koji je na prošlogodišnjoj svečanoj dodjeli dobio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu za film "Master". Na crvenom su se tepihu uoči svečane dodjele prošetali brojni poznati, među kojima i Gary Oldman, kojemu je dodijeljena nagrada Dilys Powell award za izvrsnost na filmu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter