London: Štrajk radnika metroa, u gradu kaos

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milijuni ljudi koji svakodnevno putuju na posao u London u srijedu su, prvog dana 48-satnog štrajka radnika podzemne željeznice, suočeni s prometnim kaosom, javlja Reuters.

Radnici Londonske podzemne željeznice štrajkaju zbog otpuštanja i zatvaranja blagajni za prodaju karata. Podzemna željeznica će biti zatvorena do četvrtka navečer pa su putnici osuđeni na dugotrajna čekanja u redovima za pretrpane autobuse. Najstarija i najveća podzemna željeznica na svijetu paralizirana je, a tek neke linije prometuju, i to vrlo ograničeno.

"Ovo je prava gnjavaža, ali razumijem zašto štrajkaju", kazala je 26-godišnja Lauren Sweeney. Neki su za odlazak na posao iz garaža izvadili bicikle, a ima i onih koji su se odlučili na jogging.

Dva vodeća sindikata zaposlenih u željezničkom prometu, Rail Maritime and Transport (RMT) i Transport Salaried Staff's Association (TSSA), priopćila su da će se zatvaranjem blagajni za prodaju karata ukinuti skoro 1.000 radnih mjesta. Uprava Londonske pozemne željeznice TfL, međutim, ističe da će planirano zatvaranje blagajni donijeti uštedu od skoro 50 milijuna funti godišnje.

Za sljedeći tjedan, od 11. do 14. veljače, zakazan je još jedan, 48-satni štrajk. Poslovni krugovi tvrde da su prijašnji takvi štrajkovi koštali prijestolnicu 50 milijuna funti po danu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter