London spreman prekinuti embargo na oružje za Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika Britanija mogla bi prekinuti sudjelovanje u embargu Europske unije na oružje za Siriju, najavio je u utorak britanski premijer David Cameron, čime bi se omogućila doprema oružja sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv režima predsjednika Bashara al-Assada.

Embargo na oružje je dio paketa sankcija EU-a prema Siriji koji se obnavlja svaka tri mjeseca, posljednji put 1. ožujka.

Britanci su dosad uspjeli dobiti privolu europskih partnera za svoju inicijativu da se sirijskim pobunjenicima omogući slanje neubojite opreme poput zaštitnih prsluka i oklopljenih vozila, ali i najavili da bi u budućnosti mogli djelovati na svoju ruku, bez konsenzusa svih članica EU oko produženja ili dopune embarga.

"Nadam se da možemo uvjeriti svoje europske partnere, ako i kad daljnje promjene postanu nužne, da se suglase s nama. No ako ne uspijemo, nije nemoguće da budemo primorani djelovati samostalno. To je moguće", odgovorio je Cameron pred članovima parlamentarnog odbora na pitanje može li velika Britanija staviti veto na embargo.

Francuska je u ponedjeljak zatražila od EU da još jednom preispita mogućnost ukinuća embarga na oružje, svrstavši se tako protiv Njemačke koja smatra da bi takav potez mogao uzrokovati širenje sukoba u regiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter