London: Radovi britansko-hrvatskih radionica dizajna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "The UK/Croatia Extra/ordinary Design Workshops", rezultat britansko-hrvatskog projekta inkluzivnog dizajna, otvorena je danas u londonskom sjedištu British Councila, čime je započeo ciklus događanja "Wellcome Croatia" (Dobrodošla Hrvatska) Britansko-hrvatskog društva i hrvatskog Ministarstva kulture, u povodu skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

Predstavljeni su radovi nastali na radionicama održanima u Zagrebu i Osijeku u protekle dvije godine kao rezultat britansko-hrvatskog projekta inkluzivnog dizajna, a izložbu su u nazočnosti velikog broja dizajnera te organizaciji British Councila i hrvatskog Ministarstva kulture, otvorili ministrica Andrea Zlatar Violić i izvršni direktor British Councila Martin Davidson.  

"The UK/Croatia Extra/ordinary Design Workshops" rezultat je višegodišnjeg projekta koji se dvije godine odvijao u Hrvatskoj, uključujući ljude smanjenih sposobnosti, s različitim oblicima invaliditeta, a koji su, surađujući u projektima dizajna, iskazali kreativnost i uspjeli postići financijsku isplativost svoga rada, rekla je ministrica Zlatar Violić Hini nakon otvorenja izložbe, koja je, ističe, pokazala multikulturalnost dizajnerske scene. 

Riječ je o izložbi koja u sebi zrcali sliku suvremene Hrvatske, s velikom kulturnom baštinom i suočenu s gospodarskom krizom. Naš izlazak na britansku scenu pokazat će da smo dobri sugovornici, ali i da se nosimo s istim problemima s kojima i druge zemlje, kazala je ministrica. 

Izvršni direktor British Councila Martin Davidson na otvorenju je istaknuo podršku Velike Britanije ulasku Hrvatske u Europsku uniju. "U Velikoj Britaniji puno je debata o Europskoj uniji. No, mi snažno podržavamo ulazak Hrvatske u Uniju. Oko toga nema rasprave", rekao je Davidson, izrazivši zadovoljstvo razmjenom kreativnih potencijala britanske i hrvatske dizajnerske prakse. 

Izložba, koja pokazuje socijalni učinak suvremene umjetnosti, uključujući ljude s invaliditetom koji su obično na margini, ostvarena je uz potporu Helen Hamlyn Centra za dizajn, Royal College of Art, Hrvatskog dizajnerskog društva i hrvatskog veleposlanstva u Ujedinjenom Kraljevstvu, a bit će otvorena do 27. siječnja. 

Višemjesečno predstavljanje hrvatske kulture u Velikoj Britaniji "Wellcome Croatia" nizom gostovanja, suradnjom umjetnika i kulturnih institucija predstavit će dosege hrvatskog dizajna, ali i filma, književnosti i drugih umjetnosti.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter