London: Prosvjed Anonymousa protiv štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine pripadnika skupine informatičkih pirata Anonymous s maskama Guyja Fawkesa prosvjedovalo je protiv štednje u utorak oko Buckinghamske palače, londonskog doma kraljice Elizabete II.

Prosvjednici su bacali boce na policajce u odorama interventnih snaga a zapaljena je vatra izvan palače. "Počeli su nam vikati 'povucite se, povucite se' i odgurivati nas, ali nismo imali kamo otići", izjavila je prosvjednica Ceylan Hassan.

"Vatra je zapaljena s desne strane spomenika Victoriji, a ljudi su počeli bacati predmete", dodala je ona. Prosvjed je organiziran u okviru svjetske kampanje skupine "milijun masaka", sa sličnim okupljanjima u Japanu, Australiji i na Novom Zelandu.

Događaj je organiziran povodom godišnjeg obilježavanja u Velikoj Britaniji Noći krijesova od 5. studenoga 1605., datuma neuspjele Barutne zavjere. Guy Fawkes je bio jedan od zavjerenika koji su pokušali uzaludno srušiti parlament i kralja Jamesa, te ustoličiti katoličku monarhiju. Maska s njegovim likom simbolizira međunarodni prosvjedni pokret. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter