London: Posjetitelj Rothkovo platno umrljao bojom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slika američkog umjetnika Marka Rothka izložena u londonskom muzeju Tate Modern umrljana je crnom bojom, priopćio je u nedjelju muzej.

Tate Modern je čak bio nakratko zatvoren pošto je u uglu jedne njegove velike slike izrađene za neboder Seagram u New Yorku otkrivena crna mrlja.

"Posjetitelj je oštetio Rothkovo platno (serije) Seagram nanijevši na njega kistom malo crne boje", rekao je glasnogovornik muzeja.

Arhitekti novosagrađenog nebodera Seagram naručili su 1958. ta platna velikih dimenzija, od kojih su neka viša od 4,5 m, kako bi ukrasili zidove luksuznog restorana Four Seasons u podrumu tog nebodera u središtu Manhattana.

No Rothko je iz nepoznata razloga na koncu odlučio otkazati narudžbu, vratio je dobiven novac i donirao Tate već izrađene slike.

Darovana djela stigla su u London 25. veljače 1970., na dan kada je umjetnik, tada šezdesetšestogodišnjak, počinio samoubojstvo.

Za Rothka, slikara ruskog podrijetla, karakteristična su apstraktne pravokutne monokromatske površine svijetlonarančaste do smeđe i crne boje. Tate Modern uz MoMu (Museum of Modern Art) u New Yorku posjeduje najviše Rothkovih djela.

U svibnju je na dražbi u Christie'su u New Yorku Rothkova slika "Narančasto, crveno, žuto" prodana za 86,9 milijuna dolara. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter