London: Brutalno ubojstvo vojnika teroristički napad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica muškaraca, koja su u srijedu u južnom dijelu Londona mačetama brutalno ubili britanskog vojnika, izvikivala su tijekom napada islamističke parole, a britanski dužnosnici ocijenili su da je riječ o terorističkom napadu, prenose agencije.

Videosnimka koju je odmah nakon napada snimio prolaznik pokazuje jednog od napadača zakrvavljenih ruku u kojima je držao mačetu i nož. "Nikada nećete biti sigurni. Smijenite svoju vladu. Nju nije briga za vas", rekao je mlađi crni muškarac u trapericama i trenirci, govoreći lokalnim naglaskom. Snimku je prikazala tv postaja ITV.

"Ispričavam se ženama koje su morale ovo gledati, ali u našim zemljama naše žene moraju gledati iste stvari", rekao je napadač na snimci. Policija je objavila da je nakon napada ranila i privela dvojicu napadača, objavila je agencija Reuters.

Napad je izvršen usred dana nedaleko od vojarne u četvrti Woolwich u južnom dijelu Londona. Očevici navode da su dvojica napadača ostala na mjestu napada i tražila od prolaznika da ih snimaju i fotografiraju "kao da su željeli biti na televiziji ili slično".

Mediji su javili da su očevici rekli da su napadači tijekom napada izvikivali "Alah Akbar", te da su žrtvi pokušali odrubiti glavu. Ubijeni vojnik star oko 20 godina nosio je majicu s natpisom "Pomoć za heroje", što je naziv dobrotvorne organizacije za pomoć ranjenim britanskim vojnicima.

Velika Britanija ima raspoređene vojnike u Afganistanu od 2001., a njezini vojnici bili su i u Iraku od 2003. do 2009. godine.

Britanski premijer David Cameron, koji je u vrijeme napada bio u posjetu Parizu, osudio je taj "barbarski čin" i "strašan zločin ... koji je očito teroristički". "Ono što se danas dogodilo u predgrađu Londona je barbarski čin i strašan zločin" te "izgred koji je očito teroristički", rekao je Cameron na tiskovnoj konferenciji u Elizejskoj palači u društvu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

"Razumije se da smo zaprepašteni ... policija je ranila dvije osobe koje su napale vojnika. U tijeku je sastanak. Prikupljamo informacije. Policija i sigurnosne službe Velike Britanije imat će na raspolaganju sve što im bude potrebno", dodao je britanski premijer.

Najavio je hitan povratak u London kako bi nazočio sjednici sigurnosnih službi planiran za četvrtak ujutro.

"U mislima smo sa žrtvom, njezinom obitelji i prijateljima", kazao je, dodavši da Britanija "neće nikada popustiti pred prijetnjama" terorista. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter