London Art Fair ponovno s fokusom na izvrsnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći britanski sajam moderne i suvremene umjetnosti London Art Fair 2013. ove se godine održava od 16. do 20. siječnja s naglaskom na kvalitetu i jedinstvenost ponude, a predstavit će više od tisuću vodećih imena britanske i međunarodne umjetnosti 20. stoljeća.

Sajam je u svojem glavnom programu ponovno okupio više od stotinu galerija koje će na jednome mjestu u izložbenom centru Business Design Centre u londonskoj četvrti Islington izložiti brojna djela umjetničkih velikana prošloga stoljeća, kao i recentna djela etabliranih umjetnika, ali i mladih nada.

"Unatoč izazovnim gospodarskim okolnostima, u protekle četiri godine sajam kontinuirano bilježi rast posjećenosti i to 16 posto, a prošle ga je godine posjetilo više od 25 tisuća ljudi, što je najviša posjećenost do sad", ističe se u najavi izložbenih programa na mrežnim stranicama sajma.

Poseban sajamski program Art Projects, koji mladim galerijama pruža međunarodnu platformu za predstavljanje najpoticajnijih suvremenih praksi, ove godine poseban naglasak stavlja na vodeće londonske galerije suvremene umjetnosti - njih 26 - a donosi brojne pojedinačne nastupe, grupne izložbe i velike instalacije, kao i program eksperimentalnih filmskih i video uradaka.

"Djela koja će biti predstavljena u sklopu ovogodišnjeg programa Art Projects karakterizira obzirno propitivanje određenih procesa iz jedne nove prijelomne instance koja nikada ne poseže ni za cinizmom ni za pojednostavljenjima. To su umjetnici koji pronalaze pitanja tamo gdje ih ranije nitko nije vidio, a koji nisu toliko oholi da bi se usudili sugerirati da je odgovore na njih lako naći", stoji u priopćenju kustosa programa Art Projects Prylea Behrmana.

Osnivač galerije Paradise Row, kritičar Nick Hackworth kustos je ovogodišnje izložbe suvremene fotografije Photo50, koja je tradicionalni dio sajma od 2007. U sklopu izložbe pod nazivom "A Cyclical Poem" (Ciklična pjesma), Hackworth propituje prirodu povijesnih promjena kroz 50 fotografija osmero foto-novinara i istaknutih fotografa dokumentarne fotografije koji djeluju od 70-tih godina prošloga stoljeća do danas, među kojima su Ian Beesley, Dorothy Bohm, Brian Griffin, Paul Hill, Sirkka-Liisa Konttinen, Marketa Luskacova i Chris Steele-Perkins te Homer Sykes.

U sklopu London Art Faira predviđene su i brojne rasprave i predavanja na teme poput "Ogledalo duše: Empatija kroz fotografiju" ili "Koliko je 'Mrtva priroda' još uvijek relevantna za suvremenu fotografiju" i slično. Hackworth će voditi diskusiju "Ciklična pjesma" u kojoj će o izložbi razgovarati s nekima od njome obuhvaćenih umjetnika, "Suvremena afrička fotografija" bavit će se pitanjem razvoja fotografske umjetnosti na tome kontinentu, "Moderna britanska umjetnost: tržišna kretanja i prognoze" ponudit će pregled trendova na britanskome tržištu od 2005. do danas, a neke od tema bit će i pitanje izvedbenih umjetnosti, novih medija i napretka novih tehnologija, online prostor kao alternativa za galerijsko predstavljanje, te što suvremenoj umjetnosti donosi budućnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter