Loncar vodi Savjet za vanjsku politiku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontroverzni Budimir Loncar, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ i vanjskopoliticki savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Mesica, dobio je važnu ulogu i u mandatu Ive Josipovica: u utorak je izabran za predsjednika novoosnovanog Savjeta predsjednika Republike za vanjsku politiku i medunarodne odnose.

Jednom od najupornijih pobornika politike pokreta nesvrstanih Budimiru Loncaru, koji ove godine puni 85 godina, dio javnosti predbacuje nekadašnju bliskost s tajnim službama bivše države.

Uz Fidela Castra, Loncar je jedan od rijetkih živih sudionika osnivackog sastanka Pokreta nesvrstanih, njegova diplomatska karijera traje dulje od šest desetljeca - još je davne 1949. godine postao jugoslavenski konzul u New Yorku.

Loncar ce predsjedati Savjetom kojemu ce clanovi biti brojni bivši diplomati, profesori i politicki analiticari, medu kojima su najpoznatiji Branko Caratan, Ivan Grdešic, Damir Grubiša, Davorin Rudolf, Krsto Cviic, Tvrtko Jakovina i Radovan Vukadinovic.

Na prvom sastanku novog Josipovicevog Savjeta brzi ulazak Hrvatske u EU oznacen je kao neosporan prioritet hrvatske vanjske politike.

- Buducnost Hrvatske jest u EU-u i sve rasprave koje smo imali su bile na tom tragu, izjavio je nakon susreta s clanovima Savjeta predsjednik Josipovic. Šef države naglasio je da je u vanjskopoliticki savjet pozvao iskusne strucnjake koji imaju razlicita mišljenja i razlicite pristupe. - Onaj tko sukreira vanjsku politiku mora cuti razlicita stajališta, zakljucio je Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter