Lončar: Nemojte odustati, novac je na stolu

Predstavljanje projekata za poduzetnike (A. KANCELAR)
Predstavljanje projekata za poduzetnike (A. KANCELAR)

Pred dvjestotinjak poduzetnika i onih koji to žele postati, kao i predstavnika poduzetničkih institucija Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta te Jasminka Keser, načelnica sektora za malo i srednje poduzetništvo, predstavile program bespovratnih poticaja malom poduzetništvu i obrtništvu za koji je u ovogodišnjem "Poduzetničkom impulsu", odnosno proračunu Ministarstva poduzetništva, osigurano 378,5 milijuna kuna.

Poduzetnici su dobili konkretne informacije i pojašnjenja o tome na koji način aplicirati za sve programe unutar četiri velike mjere kojima se izravno potiče razvoj mikro poduzetništva i obrta, jačanje poslovne konkurentnosti, razvoj poduzetničke infrastrukture te obrazovanje za poduzetništvo i očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta.

Pomoćnica ministra Lončar istaknula je da Istra ima kvalitetne poduzetnike, od kojih je njih 111 iz prošlogodišnjeg "Impulsa" uspjelo dobiti ukupno 8,3 milijuna kuna, što Istarsku županiju po dobivenim sredstvima svrstava na šesto mjesto, a po broju poduzetnika koji su ostvarili poticaje na sedmo mjesto na državnoj razini.

"Ne trebate imati vezu u Zagrebu da biste dobili bespovratna sredstva, ali morate imati kvalitetnu ideju i dobar projekt. Sredstva će dobiti oni koji imaju viziju, razvojni i održivi program. Ne morate čak ni znati kako napisati projekt, pomoći će vam konzultant kojega ćete sami angažirati ili će vam pomoći ljudi iz Istarske razvojne agencije kojima se možete obratiti za pomoć, kazala je Lončar.

Upozorila je poduzetnike da pisanje projekta i pripremanje dokumentacije najozbiljnije shvate jer će na osnovu toga dobivati bodove. Projekte valja dobro opisati te detaljno objasniti kako će utjecati na poslovanje. Uz to, vrlo je bitna vidljiva relevantnost i isplativost proračuna projekta. Vrijeme za apliciranje nije ograničeno, a programi će biti otvoreni do iskorištavanja sredstva.

"Nemojte se prestrašiti zahtjevnosti toga posla. Nemojte odustati. Pošaljite svoje projekte. Novac je na stolu i spreman da se uzme. Nama je u interesu da ga što prije dobijete i krenete u realizaciju", pozvala je Lončar istarske poduzetnike.

Napomenula je da je Ministarstvu u cilju ojačati konkurentnost domaćih poduzetnika, ali i omogućiti mladeži koja izlazi iz srednjih škola i fakulteta da postanu mladi poduzetnici, jednako kao i svim onima koji u četrdesetima ili pedesetima nemaju posao ili žele napustiti stari da pokrenu posao kao poduzetnici početnici. Takvi mogu otvoriti obrt ili imati tvrtku s najmanje jednim zaposlenim i odmah za kvalitetno osmišljen i razrađen projekt zatražiti sredstva.

"Naši poduzetnici moraju moći konkurirati stranim tvrtkama. Zato nećemo poticati nabavku rabljene opreme, već isključivo nove, jer ne može se u utrku s fićom", kazala je Lončar. U usporedbi s lanjskim potporama koje su u prosjeku iznosile 68 tisuća kuna, odlučeno je da će se ove godine one povećati te će iznositi prosječno sto tisuća kuna.

Inače, poticajna sredstva će se isplaćivati u dva navrata, najprije 60 posto, a potom ostatak. Poduzetnici koji dobiju bespovratna sredstva pratit će se u daljnjem trogodišnjem razdoblju.

Ukoliko projekt ne bude prošao, poduzetnici će dobiti pisani odgovor zašto nije prihvaćen. Zainteresirani sve detaljne informacije o programima te potrebnoj dokumentaciji mogu dobiti na web stranicama ministarstva poduzetništva i obrta. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter