Lombardi: Vatikan izložen teškim prijetnjama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopcila je u srijedu Sveta Stolica i dodala da je uhiceni Papin sobar Paolo Gabriele u srijedu ponovno ispitan.

Na sad vec redovnom brifingu za novinare o tijeku istrage o curenju povjerljivih dokumenata, vatikanski glasnogovornik, otac Federico Lombardi, je naglasio da je Sveta Stolica izložena teškim prijetnjama, odnosno ucjeni.

Lombardi je govorio o anonimnom pismu "vatikanskog izvora", koje je objavila Repubblica, a u kojem se na ostavku pozivaju dva visoka crkvena dužnosnika, državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone i Papin osobni tajnik monsignor George Gaenswein - i u suprotnom prijeti objavom dodatnih povjerljivih dokumenata. Autor pisma je tu dvojicu optužio da su odgovorni za aferu "Vatileaks".

Papin sobar Paolo Gabriele, koji je u srijedu drugi put ispitan u sklopu istrage, mogao bi biti osuden na šest godina zatvora zbog navodne krade povjerljivih dokumenata i nalazi se u pritvoru u Vatikanu.

Medu dokumentima koja je Gabriele navodno ukrao nalaze se i povjerljivi spisi o nacinu na koji je Katolicka crkva rješavala slucajeve seksualnog zlostavljanja djece, kao i optužbe o pranju novca.

Prema talijanskom tisku, sobar nije sam djelovao ili se njime manipuliralo, a objavom osjetljivih dokumenata se možda želi postici odlazak mocnog kardinala Bertonea ili nekih drugih Papinih bliskih suradnika.

Lombardi je u srijedu rekao da ce nakon ove afere obnova povjerenja u Vatikan "potrajati" jer to nije nešto što se može popraviti u nekoliko dana i priznao da je skandal uzdrmao one koji žive i rade unutar vatikanskih zidina, iako "Papa svoje obaveze izvršava normalno i ucinkovito". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter