Lokva ponovo pod vodom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog velike suše koja u lokvi u park šumi Šijana nije ostavila niti kap vode, nadzornici Javne ustanove Natura Histrica nedavno su u nju ispustili otprilike pet kubika tekucine neophodne za preživljavanje divljaci, ali i drugih životinja te biljaka.

Lokve, uz prirodna mocvarna podrucja, posebice u Mediteranu, predstavljaju jednu od najvecih vrijednosti biološke i krajobrazne raznolikosti u europskim mjerilima, napominju u Naturi Histrici. Temeljni dokument zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Strategija i akcijski plan zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti, prepoznaje mocvarne i vodene ekološke sustave radi antropogenog djelovanja kao najugroženije, te kao prioritete u zaštiti predlaže ocuvanje svih postojecih prirodnih, te unapredenje umjetno stvorenih vodenih staništa.

Od ravnatelja Nature Histrice Elvisa Zahtile doznajemo i da ce park šuma uskoro dobiti sanitarni cvor, koji ce biti postavljen cim bude stigao.

- On je narucen i ocekujemo njegov dolazak. Tekucu vodu imamo, a sabirna jama je postavljena. Posljednje što smo ucinili bilo je uredenje info punkta, dok na jesen još planiramo oznaciti trim i pješacke staze te na njima postaviti klupice, kazao je Zahtila. Na pitanje kada ce u funkciju biti stavljen ondašnji ugostiteljski objekt, odgovorio je da on radi vikendom kada ima najviše ljudi. Što se ostalih planova tice, oni ce morati pricekati vrijeme kada ustanova bude imala na raspolaganju više novca. (I. N. T.)


Podijeli: Facebook Twiter