Lokoti ljubavi na željeznom srcu u uvali Kuje


I Ližnjan od danas ima mjesto, u uvali Kuje, na kojem svatko može zaključati lokot ljubavi i ključ baciti u more, što sve zajedno predstavlja simbol vječne ljubavi. Povod za to je bio, dakako, Dan zaljubljenih, a postavljeno je željezno crveno srce oko kojeg su posuti kamenčići koji formiraju srcoliki prostor na kojem su i dvije klupe.

Prostor je uredilo komunalno poduzeće Green Garden, a inicijativa je potekla od direktora poduzeća Patrika Severa. Inicijativu su pokroviteljstvom podržali Općina Ližnjan uz suorganizaciju Turističke zajednice. Srce je izradila bravarija Gracijano iz Pule.

- Ideja je bila da se napravi malo drukčija verzija zida ljubavi pa je napravljeno srce, objasnio nam je Sever. Kaže i da se ovakve stvari obično postavljaju uz rijeke, no ovo je srce uz more, blizu izvora slatke vode koje poljoprivrednicima služi za navodnjavanje i ljeti kada svi izvori presuše, ovaj i dalje daje vodu. Sever i djeca mještana Ližnjana otkrili su srce uz zvuke saksofona koji je svirao Petar Matošević, a prvi su lokot zakačili i ključ u more bacili Tijana Čubrilo i Slaven Maretić koji već imaju iskustva u ovakvim ceremonijama jer su jedan lokot već zakačili na mostu zaljubljenih u Parizu. Ubrzo je na srce prikačeno još desetak lokota, a poletjeli su i lampioni.

Ližnjanska načelnica Maja Cvek zadovoljna je što su projekt dobro prihvatili i mještani. "Ovo je prva ovakva instalacija u prostoru, a nadam se da ćemo ih imati više idućih godina", kaže i dodaje da bi se Severu svi trebali zahvaliti.

- Na ovaj način se Ližnjan pridružio ostalim mjestima koja njeguju tradiciju lokota ljubavi. S obzirom na to da nemamo muzeje i mostove na kojima su ograde gdje bi se mogli stavljati lokoti, onda smo stavili ovu simpatičnu instalaciju da mještani i gosti koji dolaze tijekom sezone imaju mjesto gdje će ovjekovječiti svoju ljubav na taj simpatičan način, rekla nam je voditeljica lokalnog TZ-a Natali Palko Zirdum. (M. RADIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter