Lokomotiva Parenzane opet u Vižinadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred brojnim mještanima Vižinade i gostima na prigodnoj je svecanosti na Štacionu službeno predstavljena maketa lokomotive Parenzane, simbol povijesne uskotracne pruge koja je od pocetka pa do tridesetih godina prošloga stoljeca povezivala Trst i Porec.

Datum prezentacije nije slucajno odabran, prije 109 godina, 1. travnja, u funkciju je puštena prva dionica Parenzane od Trsta do Buja.

- Danas je pojam Parenzane povezan s europskim projektom i revitaliziranim tijekom kojim je nekada prolazila pruga, a koji se sustavno obnavlja. Ovdje u park Parenzane dodali smo i kameni znak 102. kilometar koji se zaboravljen nalazio izvan domašaja pažnje domacina i posjetitelja trase, rekao je vižinadski nacelnik Marino Baldini u prigodnom govoru. Uz njega, publici su se obratili i dožupan Vedran Grubišic, te procelnik županijskog Upravnog odjela za turizam Branko Curic koji je pozvao sve okupljene da posjete uredenu trasu Parenzane i sve njene mostove, vijadukte i tunele, te uživaju u vedutama.

Curic je ujedno podsjetio da je maketa lokomotive ostvarena u sklopu provedbe projekta Parenzana II, financiranog bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007- 2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi 612.000 eura, od cega se 85 posto financira sredstvima iz Operativnog programa, a 15 posto sufinanciraju partnerske institucije. U projekt su uz Istarsku županiju kao voditelja ukljuceni još i gradovi Porec, Buje i Kopar, te opcine Vižinada, Oprtalj, Izola i Piran.

Troškovi izrade makete lokomotive u prirodnoj velicini iznosili su nešto manje od 45 tisuca kuna, a izradivac je bila bujska tvrtka Beato Signal. Replika je teška oko dvije tone, visoka tri i duga sedam metra i osmišljena da oblikom predstavlja lokomotivu U20, model koji je u vrijeme Parenzane bio u uporabi. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter