Lokalni izbori na Kosovu, velik odziv Srba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokalni izbori na Kosovu u nedjelju protječu u ozračju napetosti i sporadičnih incidenata, a srpski dužnosnici ocjenjuju da kampanja za bojkot nije uspjela i da su protivnici izbora na srpskoj strani ostali u manjini.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i predsjednik vlade Hashim Tahci nakon glasovanja su u odvojenim izjava naglasili da lokalni izbori predstavljaju ispit za Kosovo i pozvali građane da masovno iziđu na birališta.

Jedan od kandidata za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović, nekadašnji državni tajnik u srbijanskoj vladi zadužen za kosovo, ocijenio je da bojkot izbora nije uspio. Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika sjevernog dijela Kosovske Mitrovice kojega podupire srbijanska vlada, optužio je "političke opcije bliske Prištini" za opstrukciju izbornog procesa i ocijenio da se međunarodna zajednica nije dobro pripremila za izbore, nakon što u nedjelju ujutro nije mogao glasovati na jednom od biračkih mjesta koja su u sjevernom dijelu grada otvorena sa zakašnjenjem.

Kosovska policija, čijih oko 6.000 pripadnika brine o sigurnosti i redu na biralištima, priopćila je da su u općini Podujevo, na sjeveroistoku Kosova, uhićena trojica lažnih članova biračkog odbora.

Lokalni izbori prvi su od proglašenja kosovske neovisnosti 2008. godine, a njihovo održavanje sastavni je dio sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignutog u Bruxellesu 19. travnja pod pokroviteljstvom Europske unije (EU).

Biračka mjesta bit će otvorena do 19 sati, a izborni proces organiziran uz pomoć Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), nadzire više od 30.000 domaćih i stranih promatrača. Na izborima za vijećnike i gradonačelnike u 39 općina sudjeluju 103 izborne liste među kojima je 38 albanskih, 33 su srpske te liste neovisnih kandidata i manjinskih zajednica - Bošnjaka, Turaka, Roma, Crnogoraca, Hrvata, Goranaca i Aškalija. Pravo glasa na 2.366 biračkih mjesta može ostvariti ukupno 1.779.357 birača.

Privremeni rezultati izbora očekuju se 4. studenog, a službeni najkasnije 6. studenog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter