Lokalna gastronomija upregnuta u turističku ponudu

Konoba u Sv. Ivanu, druga stanica na ovogodišnjem gastro-putu
Konoba u Sv. Ivanu, druga stanica na ovogodišnjem gastro-putu

Goveđi rep s palentom i brokulom, koji su uz njoke s gljivama u vegetarijanskoj inačici, u konobi "Roko" u Svetom Ivanu ponudili kao glavno jelo na večeri održanoj u sklopu četvrte sezone promotivne manifestacije "Istra gourmet tour", malo je koga ostavio ravnodušnim.

- Goveđi rep i inače je na našem meniju jer ga gotovo nitko ne priprema, a radi se o ukusnoj, iako podcijenjenoj namirnici, rekla nam je vlasnica konobe Dejana Jerman koja je konobu u Svetom Ivanu preuzela prije godinu i pol dana i nadjenula joj ime kakvo je ta oštarija nosila i prije stotinjak godina.

Ponuda konobe "Roko" nedaleko od Buzeta temelji se na domaćoj hrani i autohtonim namirnicama, zbog čega u nju rado navraćaju gosti s riječkog područja, ali i susjedne Slovenije i Italije. Dejani je u pripremi večere pomogao njen sin, dvadesetogodišnji kuhar Valentino Jerman, a za večeru po promotivnoj cijeni od 120 kuna po osobi, u konobi "Roko" pripremili su četiri slijeda; u mesnoj verziji carpaccio od junećeg bifteka, pljukance s rukolom i pršutom, goveđi rep s palentom i brokulom, čokoladnu tortu, a u vegetarijanskoj nabujak od povrća, krem juhu od brokule, njoke s gljivama i tortu od sira s preljevom od šljiva.

Koristila su se maslinova ulja obitelji Jerman iz Sovinjskih Brda te točila vina Sirotić iz Sovinjskog Polja, a za dobro raspoloženje pobrinuli su se tradicijski svirači Neven Majcan i Bojan Marušić.

Potez županijske Obrtničke komore, koja je preko Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, u suradnji s prijateljskim obrtnim zbornicama iz Sežane, Kopra i Izole, večerom u Svetom Ivanu nastavila ovogodišnje, četvrto izdanje promotivne manifestacije, pokazao se punim pogotkom. U cijelosti je ispunjen cilj, a to je promocija tradicijskih istarskih jela, autohtonih namirnica te poticanje suradnje među istarskim ugostiteljima.

Predsjednica buzetskog Udruženja obrtnika Loredana Krbavčić izrazila je zadovoljstvo što "Istra gourmet tour" ima i stalne goste koji ga iz sezone u sezonu vjerno prate. Dobrodošlicu je gostima zaželio gradonačelnik Siniša Žulić te istaknuo da je Buzet ove godine ušao u finale nagrade Europske destinacije izvrsnosti, gdje je težište bilo upravo na lokalnoj, autohtonoj gastronomiji.

Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije, naglasio je da su ove godine uvedene neke novosti. Manifestacija se održava u dva dijela, u prvom dijelu sudjeluju konobe iz cijele Istre, dok će se u drugom predstaviti restorani. Uvedeno je i ocjenjivanje domaćina, tako da su i u konobi "Roko" nakon večere gosti ispunili anketu u kojoj su ocjenjivali poslužena jela, ali i domaćina i cjelokupnu atmosferu. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter