Lokaliziran šumski požar u Tarskoj vali

foto: parentium.com
foto: parentium.com

 Nešto prije 12 sati buknuo je požar u Tarskoj vali, koji je zahvatio oko četiri hektara borove šume. Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Poreč vatru su stavili pod nadzor u 12.30 sati, a nešto prije toga porečka je policija na izlazu iz Tara u cijelosti zatvorila za sva vozila i preusmjeravala ih na Istarski ipsilon. Cesta je otvorena u 14,40 sati.

Budući da je vatra stigla do samog ruba županijske ceste Poreč - Tar - Novigrad, vatrogasci su, dolaskom na teren nakon dojave, najprije imali problema s prometnim čepom koji se ondje stvorio u obje trake, a kasnije i s nepristupačnim terenom, zbog čega su morali dobar dio gasiti ručno, opremljeni naprtnjačama koje drže tek 25 litara vode.

Iako je požar lokaliziran, vatrogasci su i dalje na mjestu požara na osiguranju požarišta.

 - Prvi su na mjesto događaja došli porečki vatrogasci sa šest vozila, a kasnije su nam u pomoć pristigli po trojica iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Tar i Kaštelir, s još jednim vozilom. Zbog gužve koja je nastala, ali i radi sigurnosti vatrogasaca koji su djelovali s ceste (kamioni parkirani na kolniku u zavoju), tražili smo da se promet zatvori u oba smjera - iz Tara prema Tarskoj vali i s druge strane - iz Tarske vale prema Taru. Velika je suša nažalost, pa se bojimo da će ovakvih požara svaki dan biti sve više, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Poreč Adriano Jugovac.

Kako smo doznali, na intervenciju su podignuti vatrogasci koji su se u nedjelju popodne borili s vatrenom stihijom u Labincima, koja je prijetila tamošnjoj industrijskoj zoni. Uzrok požara u Tarskoj vali ne može se još odrediti (policija, koja je došla obaviti očevid uzrok požara, na teren je stigla oko 13.30 sati), ali sve upućuje na to da se vatra razbuktala od prometnice prema šumi. Dospjela je na oko 250 metara udaljenosti od ceste, gdje su je vatrogasci Poreštine združenim snagama?lokalizirali u 40-ak minuta. Zbog debelog sloja borovih iglica bit će potreban veliki oprez i nadzor da se požar ne bi opet razbuktao.

Kako je prvi požar lokaliziran, tako je negdje istovremeno, oko 14, 30 sati, buknuo novi između Červara i Santa Marine u Vabrigi. Ovaj je požar bio manjih razmjera te je stavljen pod kontrolu pola sata kasnije. Izgorio je jedan hektar trave, niskog raslinja i brnistre. (Tanja KOCIJANČIĆ; Snimila Jelena PREKALJ) 


Podijeli: Facebook Twiter