Lokaliziran šumski požar na Humšcini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek nakon deset nadlijetanja dvaju kanadera lokaliziran je veliki šumski požar koji je oko 15 sati izbio izmedu Rockog Polja i Huma, u trokutu sela Cernehi, Klanac i Humski Kras, te se približio na stotinjak metara do seoskih kuca.

Zahvaljujuci pravovremenoj intervenciji vatrogasaca na toj je liniji i zaustavljen. Požar je lokaliziran u 18.45 sati, a gašenje je potrajalo još nekoliko sati. Izgorjelo je sedam do osam hektara pretežno bjelogoricne šume.

Dojavu da je na Humšcini izbio požar Javna vatrogasna postrojba Buzet dobila je u 15.35 sati, a vatrogascima JVP Buzet, DVD Buzet i Cicarija u borbi s vatrenom stihijom pridružili su se vatrogasci JVP Pazin i Umag, kao i dva kanadera koja su uzletjela iz Zemunika kod Zadra.

- Zbog velike opasnosti od širenja požara i nepovoljne konfiguracije terena u pomoc su pozvane zracne snage kako bi se djelotvorno zaštitila naselja te što prije lokalizirao požar, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. Na gašenju su bila angažirana ukupno 33 vatrogasca s trinaest vozila.

Širenju požara pogodovao je jak vjetar promjenjivog smjera, suha vegetacija te visoke temperature. Vatra je prvo zaprijetila selima Cernehi i Humski Kras, a promjenom smjera vjetra i Klancu zbog cega su prva cetiri leta kanadera usmjerili prema Klancu.

Vatrogasci su ulagali velike napore da vatra ne prijede cestu Humski Kras - Klanac jer bi se u suprotnom proširio prema Lupoglavu i Rockom Polju, rekao je zapovjednik JVP-a Buzet Damir Fabijancic.

Ekipe buzetskog pogona Elektroistre iskljucile su dalekovod prema trafostanicama u ugroženom podrucju radi prelijetanja kanadera i sigurnosti vatrogasaca. Sela u okolici neko su vrijeme bila bez struje, a u požaru je izgorjelo i nekoliko stupova na elektricnoj mreži.

To je devetnaesti požar ove godine na buzetskom podrucju. (Napisala i snimila G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter