Lokaliziran požar na Cicariji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki požar koji je u subotu sredinom dana izbio izmedu Sluma i Genetskog centra na Cicariji je lokaliziran. Vatrogascima je u gašenju pomogao i snijeg koji je poceo padati.

U subotu navecer još nije bio lokaliziran veliki požar i gašenje je trajalo cijelu noc. Sjeverna Istra bila je u oblaku dima i teško je bilo vidjeti razmjere požara, no ocito je da je zahvatio veliku površinu, izmedu 50 i 100 hektara.

Gorjela je bjelogoricna šuma, suha trava i nisko raslinje. Pretpostavka je da je uslijed jake, na udare olujne bure puknuo vez na dalekovodu, a iskra zapalila suho raslinje.

U gašenju je sudjelovalo 70-ak vatrogasaca iz cijele Istre s 20 vozila. Vatrogasci su dojavu o požaru primili u 13 sati. Na teren su prve krenule ekipe JVP Buzet i DVD Roc, a u meduvremenu su im se pridružile kolege iz citave Istre.



Gašenje im je otežavala temperatura od -7 stupnjeva Celzija, koja se u vecernjim satima spustila i do -10 stupnjeva, zbog cega se ledila voda u mlaznicama, te jaka, na udare olujna bura kao i nepristupacan teren. Procjenjuje se da je na Cicariji dvjestotinjak kraških jama. Upravo je buzetski JVP svojevremeno pokrenuo inicijativu da se jame GPS-om lociraju, oznace na karti, a one koje su potencijalno opasne i ograde.

- Uvjeti su izuzetno teški. Gašenje otežavaju olujna bura koja mjenja smjer, noc i veliki dim. Branimo Genetski centar. Naselja i dalje nisu direktno ugrožena, a požar se širi prema Raspadalici, u pravcu Buzeta, izjavio je u subotu oko 18 sati Dino Kozlevac, zamjenik nacelnika Stožera zaštite i spašavanja i zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice.

Kozlevac je najavio mogucnost dizanja dodatnih vatrogasnih snaga koje ce zamijeniti kolege na terenu. Rekao je su u pomoc priskocili Grad Buzet te Opcina Lanišce te se pobrinuli za opskrbu vatrogasaca toplim napicima i hranom jer su na Cicariji ekstremni zimski uvjeti.

Sela na Cicariji zasad nisu ugrožena. Vatra se, medutim, približila farmi ovaca obitelji Zlatic kod Sluma.

- Odjednom nas je obavio dim. Normalno da se bojimo. Baraka je od drva, a u njoj je sjeno, dovoljna je jedna iskra pa da sve plane, rekla nam je Branka Zlatic.

Oko 18 sati izbio je i požar kod Pracane nedaleko od Sovinjaka, a na intervenciju su krenule cetiri vatrogasne ekipe. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter