Lokaliziran požar kod graničnog prijelaza Kaštel

Požar u blizini graničnog prijelaza Kaštel (M. MIJOŠEK)
Požar u blizini graničnog prijelaza Kaštel (M. MIJOŠEK)

Požar koji je izbio jutros u 10.05 sati uz državnu cestu D21 između graničnog prijelaza Kaštel i istoimenog mjesta, u kojem je opožareno sedam hektara bjelogorice, niskog raslinja i trave, lokaliziran je u 14.30 sati. Dio prometne komunikacije od mjesta Kaštel prema granici bio je preusmjeren, a bio je isključen i dalekovod.

Prema prvim informacijama iz policije, vatru je uzrokovao motocikl koji je izletio s ceste te se zbog iskrenja i curenja goriva iz motora zapalila trava uz prometnicu.

Kako doznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, požar se proširio uz padinu s gustom vegetacijom i brojnim škrapama. 35 gasitelja iz Javne vatrogasne postrojbe Umag, DVD-a Umag i DVD-a Buje odmah je izašlo na teren s jedanaest vozila, a zbog nepristupačnosti terena i gužve na granici u pomoć je u 12.32 priskočio i kanader koji je morsku vodu uzimao u Savudrijskoj vali.

Kuće nisu bile u neposrednoj opasnosti iako im se vatra približila na 100 metara, izvijestio je Kozlevac, ali su vatrogasci za svaki slučaj rasporedili svoje snage uz naselje Vižinada prema kojemu se vatra širila. Požar je lokaliziran u 14.30 sati nakon čega su vatrogasci ostali na požarištu da bi sanirali njegovo rubno područje i dogasili žar, te će nastaviti čuvati zgarište sljedećih 48 sati.

Dalekovod je ponovno uključen nakon što je kanader obavio svoj posao.

U požaru nitko nije ozlijeđen, a na teren je izašla ekipa Crvenog križa Buje s liječnikom koja je vatrogasce opskrbila pićem te intervenirala u slučaju jednog vatrogasca koji je imao problema s leđima.

Policija je nastavila regulirati promet preusmjeravajući ga iz mjesta Kaštel preko Plovanije na granične prijelaze Plovanija i Kaštel. Promet je bio usporen, ali protočan u neposrednoj blizini granice.

Vatrogasci su nakon Kaštela angažirani na području mjesta Vižintini u Općini Oprtalj gdje su gasili šumsku površinu od 2 do 3 hektara. Dojavu su dobili u 11.45 sati, a uz 14 vatrogasaca JVP Umag i DVD-a Oprtalj, i Neapolisa iz Novigrada vatru je pomagalo gasiti i 10-ak mještana okolnih sela te kanader koji je jednom bacio vodu. Požar je lokaliziran u 14.50 sati, a izgorjelo je 3 hektara bjelogorice, trave i niskog raslinja. (K. FLEGAR; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter