Lokacijska dozvola za Kaštijun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od godinu dana cekanja tvrtka Kaštijun ovih je dana dobila lokacijsku dozvolu za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Iako je dozvala preuzeta, ona je nepravomocna dok god ne završi rok od mjesec dana u kojem ostale stranke u postupku, poput Grada Pule i Istarske županije, na zagrebackom Upravnom sudu mogu pokrenuti upravni spor. To im omogucuje Zakon o prostornom uredenju, buduci da se na izdanu lokacijsku dozvolu ne može uputiti prigovor ili žalba.

Nakon što lokacijska dozvola postane pravomocna moguce je konacno pokrenuti i proceduru za dobivanje gradevinske dozvole za izgradnju centra.

Medutim gradevinsku dozvolu ce moci zatražiti tek onaj tko ce na medunarodnom natjecaju biti izabran kao najbolji ponuditelj za izvršenje radova i izradu dokumentacije. Kako doznajemo od direktorice tvrtke Kaštijun Vesne Dukic, paralelno se pripremaju natjecaji za nadzor i radove, a nakon toga ce se ici u raspisivanje natjecaja za nabavku opreme.

Govoreci o datumima, Dukic tvrdi da najkasnije 31. prosinca 2012. godine centar mora biti gotov jer to je ujedno i krajnji rok u kojem se moraju iskoristiti bespovratna sredstva Europske unije. Naime, iz europskog programa IPA za izgradnju centra odobreno je ukupno 4,6 milijuna eura, no, kako doznajemo, taj bi se iznos mogao i znatno povecati, što bi u konacnici smanjilo udio u kreditiranju za MBO postrojenje.

Kao što je poznato, tvrtka Kaštijun je vec prije predala svu potrebnu dokumentaciju Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBOR), u kojoj se za izgradnju mehanicko-biološkog postrojenja prvotno planirao dignuti kredit od 19 milijuna eura.

Buduci da je ovih dana jedan planirani županijski centar u Hrvatskoj napravio nepotpunu IPA aplikaciju, cime je barem zasad izgubio mogucnost korištenja bespovratnog europskog novca, moguce je da se upravo ta sredstva prenamijene za izgradnju Kaštijuna i planiranog županijskog centra u Rijeci.


Podijeli: Facebook Twiter