Loell Duinn na domacem terenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još je samo Frodo, Tolkienov hobbit, trebao odnekud iskociti za nastupa labinskog benda Loell Duinn u cetvrtak kod starogradske špine, dosad najbolje posjecenog koncerta na Labin Art Republici. I taj bi filmski junak, kojem su cuda svakodnevica, vjerojatno pjevacici Olji Frolo potvrdio da su joj glasovne mogucnosti velike kao i njegovo stopalo i primijetio da ih u stvari razlikuje samo - jedno slovo.

I Frolo je, baš kao i Frodo, dobra s vilenjacima. Jer, pjevanjem ih tako uvjerljivo priziva. Na trenutke bi ta kulisa gitarista i mozga benda Alena Zarifovica, bubnjara i udaraljkaša Gorana Bresca, klavijaturista i aranžera Patrika Šcire te flautistice Ivone Kiršic, mogla, dojam je, zbilja poslužiti kao soundtrack "Gospodara prstenova".

Loell Duinn posežu u tradicionalnu glazbu, iskon, što u kombinaciji s autorskom sjenovitom ili, ako hocete, tamnom stranom, daje pjesme poput "Kad zaspin za se". Pjevaju, pogadate, o smrti, a još su ih za tu numeru prije pet godina na Melodijama Istre i Kvarnera (!) nagradili "broncom". One koji MIK-ovski repertoar gledaju iskljucivo kroz trokut "galeb - more - batana" usrecili su, premda mracni, i s biserom "Zloto moje", koji je i ovom zgodom izmamio pljesak i inace vidno zadovoljne publike.

Osim na labinjonskoj cakavici i standardu, pjevaju na engleskom, švedskom te cak na - izmišljenom jeziku. Meduzemlje u kojem - meditativno i melankolicno - plivaju proteže se od zvukova lokalnog podneblja do arapskih, španjolskih i balkanskih melodija, uz posezanja u one renesansne i barokne. Etno elemente pretacu u svoj, moderni doživljaj glazbe.

Inspiraciju, kažu, crpe iz darkwavea, galskih i keltskih napjeva. Pa cas kad Frolo zapjeva "Sanjaj me, sanjaj, u snu me ljubi, neka te rosa zlatnog poljubi" cujete makedonsku skupinu Anastazija, a domalo Loreenu McKennitt ili pak Madredeus.

Nakon cetverogodišnje stanke, Loell Duinn nedavno su svirali na festivalu Wave-Gotiktreffen u Leipzigu. I ovaj nastup na domacem terenu, porucuju, svojevrsna je najava skorašnjeg izlaska albuma prvijenca - s, valjda sretnih, 13 pjesama - i to za stranu diskografsku kucu.


Podijeli: Facebook Twiter