Lock-out: NHL neće početi 11. listopada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova NHL sezona neće početi 11. listopada! Povjerenik Sjevernoameričke hokejaške lige (NHL) Gary Bettman službeno je objavio početak lock-outa za igrače trideset momčadi koje čine tu ligu jer nije postignut konsenzus o novom kolektivnom ugovoru.

Prijašnji kolektivni ugovor koji je usvojen 2005. ističe u nedjelju u ponoć. Ovo je drugi lock-out u zadnjih osam godina, odnosno treći u zadnjih 18 godina. Zadnji lock-out uzrokovao je otkazivanje sezone 2004./05.

NHL, pokušavajući smanjiti troškove za plaće na zahtjev vlasnika 30 klubova, predlagala je smanjenje s 57 na 46 posto udjela igrača u podjeli prihoda koji iznosi 3,3 milijarde dolara. Sindikat igrača (NHLPA) ne želi ići ispod 52,7 posto.

Nikakvi pregovori nisu održani između Lige i predstavnika igrača u subotu, izjavio je pomoćnik povjerenika NHL-a Bill Daly.

"Razgovarali smo i odlučili da nema nikakvog razloga da prijeđemo na zadnji krug pregovora, s obzirom da se svaka strana drži svoje pozicije", pojasnio je.

"Siguran sam da ćemo ostati u kontaktu s igračima sljedećih nekoliko dana i planirat ćemo sastanke ako se pokaže da mogu biti korisni", dodao je Daly.

Sezona 2012./2013. trebala je početi 11. listopada što se neće dogoditi, a promatrači smatraju da igrači i vlasnici klubova imaju još dva tjedna za postizanje sporazuma koji bi omogućio da se sezona odvija normalno.

Igrači su se trebali početi prijavljivati u svoje trening kampove 21. rujna, ali sada se očekuje da će Bettman idući tjedan početi otkazivati predsezonske utakmice. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter