Loborika: Više od 160 domaćinstava imat će kanalizaciju

Većina septičkih jama u naselju je propusna (Danilo MEMEDOVIĆ)
Većina septičkih jama u naselju je propusna (Danilo MEMEDOVIĆ)

Prije desetak dana Istarski vodozaštitni sustav (IVS) kandidirao je projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naselju Loborika, vrijedan 9,25 milijuna kuna, na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Natječaj je proveden u sklopu Mjere 7 - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, a dio je Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine koji se financira sredstvima europskih fondova.

Projekt obuhvaća izgradnju 4.855 metara gravitacijske mreže, 518 metara tlačnih cjevovoda i triju crpnih stanica, kao i priključenje 164 domaćinstva na novi sustav fekalne odvodnje. IVS je nositelj projekta za koji su na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća suglasnost dali i marčanski vijećnici. Radovi bi trebali biti gotovi 21 mjesec nakon što projekt bude odobren.

Bojana Hajduk Černeha, tehnologinja u IVS-u, napominje da još nema informacije o tome koliko će Agenciji biti potrebno da donese odluku o rezultatima natječaja.

- Ukoliko naš projekt bude prihvaćen, potrebno je provesti javnu nabavu za izgradnju sustava, te se može očekivati da gradnja započne u drugoj polovini 2017. godine. Najveći iznos potpore može biti 1.250.000 eura, što je više od vrijednosti projekta. Na pitanje znači li to da će se projekt u cijelosti financirati iz europskih sredstava, iz IVS-a odgovaraju da iznos od 9,2 milijuna kuna obuhvaća i sve pripremne radove: projektiranje, rješavanje imovinsko - pravnih poslova i ostale, već odrađene aktivnosti.

- Iznos za koji se traži potpora odnosi se samo na gradnju i opremanje sustava odvodnje, nadzor građenja i vođenje projekta, procijenjen na oko sedam milijuna kuna. To je prihvatljiv iznos za ovaj natječaj, a bude li projekt podržan, bit će u potpunosti financiran iz Fonda za ruralni razvoj, napominje Hajduk Černeha.

Administrativno naselje Loborika prema popisu stanovništva iz 2011 godine broji 854 stanovnika u 285 kućanstava. U samoj Loborici su 223 kućanstva. U naselju Radeki Glavica ima ih 35, u Radeki Polju 20, te u naselju Stancija Peličeti sedam, no ta se naselja neće priključiti na sustav zbog udaljenosti i visinske razlike, napominje naša sugovornica.

Na pitanje kako je sada riješena fekalna odvodnja kaže da

prema Odluci o zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće u Istarskoj Županiji, stambeni objekti u III i IV zoni zaštite izvorišta moraju imati septičku jamu ili tipski biološki uređaj. U II zoni zaštite izvorišta, te u II i III zoni zaštite akumulacije moraju imati nepropusnu sabirnu jamu s kontrolom pražnjenja putem ovlaštenih institucija.

- Stvarno stanje je da septičke jame u velikoj većini slučajeva nisu nepropusne, te se nepročišćena voda slijeva ili procjeđuje u teren. Ne postoji kontrola redovnog pražnjenja septičkih jama i odvoženja njihovog sadržaja na adekvatnu obradu, a na području Istre niti nema dovoljno opremljenih uređaja za prihvat sadržaja septičkih jama. Prema saznanjima IVS-a prikupljenim tijekom projektiranja sustava odvodnje Loborike, situacija u tom naselju je slična kao u cijeloj Istri: dakle, nepročišćene otpadne vode se nekontrolirano procjeđuju u teren u okolici naselja. Propusne septičke jame te nekontrolirano ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda itekako ugrožavaju podzemne vode, naročito u krškom području, što je cijelo područje Istre, gdje nema gotovo nikakvog kapaciteta samopročišćavanja, upozorava Hajduk Černeha. Napominje da nepročišćene otpadne vode u podzemlje prije svega donose mikroorganizme fekalnog porijekla koji su vrlo često i patogeni.

- Oni mogu biti uzročnici hidričnih epidemija, a to se sprečava kloriranjem vode za vodoopskrbu. Drugi faktor onečišćenja koji dolazi u podzemlje velikim dijelom iz nepročišćenih otpadnih voda je nitrat, koji u povišenim koncentracijama u vodi za piće predstavlja opasnost za zdravlje. Nitrat je jedan od razloga za prestanak korištenja vode u vodoopskrbi iz većeg broja bunara na području Pule, a uključenjem sustava Butoniga u vodoopskrbu nadomještene su te količine, kaže naša sugovornica.

Na pitanje ima li podzemnih voda iz kojih se crpi voda za piće na području Loborike, odgovara da je to naselje dio Općine Marčana i nalazi se unutar III zone sanitarne zaštite bunara Valdragon i Jadreški koji se koriste za vodoopskrbu u sklopu vodoopskrbnog sustava Vodovoda Pula. Prema vodoistražnim radovima, područje koje je označeno kao III zona sanitarne zaštite ovih bunara predstavlja vodonosnik iz kojeg se voda slijeva prema mjestu crpljenja, odnosno lokaciji samog bunara.

U obrazloženju Općinskog vijeća Marčane navodi se da visoka pokrivenost sustavom kanalizacije znači temelj ruralnog, gospodarskog i turističkog napretka. "Povećat će se standard i kvaliteta života stanovnika naselja, a novi će sustav utjecati i na atraktivnost zemljišta. Dugoročno se očekuje smanjenje depopulacije i razvojnih razlika središnje Istre. Korist neće imati samo oni koji su izravno priključeni na pojedinačni sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda, već svi potrošači vode za piće u Istri jer je osnovna namjena projekta aktivna zaštita izvorišta vode za piće u zonama sanitarne zaštite", ističu u Vijeću. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter