Loborika: Kanalizacija umjesto septičkih jama

U naselju danas nema sustava odvodnje, domaćinstva su priključena na septičke (Danilo MEMEDOVIĆ)
U naselju danas nema sustava odvodnje, domaćinstva su priključena na septičke (Danilo MEMEDOVIĆ)

Istarski vodozaštitni sustav (IVS) kandidirao je projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naselju Loborika, vrijedan 9,25 milijuna kuna, na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Natječaj, koji je netom istekao, proveden je u sklopu Mjere 7 - Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, a dio je Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine koji se financira sredstvima europskih fondova. Suglasnost za kandidaturu IVS-u dana je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, a budući je kanalizacijski sustav usklađen sa Strategijom razvoja Općine Marčana.

Samo septičke

Projekt obuhvaća izgradnju 4.855 metara gravitacijske mreže, 518 metara tlačnih cjevovoda i triju crpnih stanica, kao i priključenje 164 domaćinstva na novi sustav fekalne odvodnje. Prema riječima pročelnika Općinske uprave Zlatka Cetine, moguće je dobiti potporu od oko milijun eura. U naselju danas nema sustava odvodnje, domaćinstva su priključena na septičke jame, pa će se izgradnjom kanalizacije zaštititi okoliš te poboljšati stanje vode u prirodi. Izvorišta vode zaštitila bi se od onečišćenja zbog nekontroliranog ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u okoliš.

Radovi bi, dodaje Cetina, trebali biti gotovi 21 mjesec nakon što projekt bude odobren, a to će pak biti poznato u siječnju. Nakon toga slijedi objava javne nabave, a ugovor s izvođačem planira se potpisati u ožujku iduće godine.

U obrazloženju Općinskog vijeća Marčane navodi se da visoka pokrivenost sustavom kanalizacije za Općinu Marčana znači temelj ruralnog, gospodarskog i turističkog napretka.

Za 86 naselja

- Povećat će se standard i kvaliteta života stanovnika naselja, a novi će sustav utjecati i na atraktivnost zemljišta. Dugoročno se očekuje smanjenje depopulacije i razvojnih razlika središnje Istre. Korist neće imati samo oni koji su izravno priključeni na pojedinačni sustav za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda, već svi potrošači vode za piće u Istri jer je osnovna namjena projekta aktivna zaštita izvorišta vode za piće u zonama sanitarne zaštite. Rezultati ukupnog projekta investitora kojim je obuhvaćeno 86 naselja u Istri bit će poboljšanje stanja vode u prirodi, zdravstvena ispravnost vode za piće i zaštita podzemnih voda, stoji u obrazloženju. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter