Lobiralo se za oslobadanje Glavaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u javnost procurilo da je politicko-poduzetnicki krug okupljen oko Branimira Glavaša, odbjeglog osudenika za ratne zlocine u Osijeku 1991., provodio akciju lobiranja i pokušaja podmicivanja zasad nepoznatih ljudi u Vrhovnom sudu, sudu koji je odlucivao o pravomocnoj presudi Glavašu, oglasio se i predsjednik te institucije Branko Hrvatin. Jedan dnevni list je, naime, objavio da je Glavaševa lobisticka mreža uspjela doprijeti i do samog Hrvatina.

U izjavi za Novi list on kaže «da nikakav slucaj podmicivanja nije bio prisutan» u donošenju odluke Vrhovnog suda u postupku protiv Glavaša. Kazao je da se zbio razgovor s «jednom osobom», a taj je razgovor Hrvatin ocijenio «neprimjerenim» i sve je prijavio, kako je kazao, «nadležnom tijelu». Nije želio precizirati o kojem je nadležnom tijelu rijec.

No, može se pretpostaviti da je sadržaj tog neprimjerenog razgovora prijavio ili policiji, ili USKOK-u, ili Državnom odvjetništvu. Naši izvori kažu da se radilo upravo o potonjem državnom tijelu. «Razgovor se, inace, dogodio u trenutku kad je vijece Vrhovnog suda vec donijelo odluku u slucaju 'Glavaš', a pisalo se obrazloženje presude», izjavio je predsjednik Vrhovnog suda koji nije htio otkriti identitet osobe s kojom je razgovarao.

Prema informacijama Novog lista, s Hrvatinom se susreo Drago Tadic, predsjednik Uprave jake gradevinske tvrtke Osijek Koteks. Taj mocni osjecki poduzetnik bio je, po informacijama kojima je raspolagala Sigurnosno-obavještajna agencija, glavni covjek operacije ciji je smisao bio da se podmicivanjem i raznim oblicima lobiranja medu sucima Vrhovnog suda pokuša ishoditi oslobadajuca presuda za Branimira Glavaša.

U trenutku kad je Branko Hrvatin Državno odvjetništvo obavijestio o sadržaju razgovora s Dragom Tadicem, glavni državni odvjetnik Mladen Bajic znao je da SOA i policija vec neko vrijeme, najkasnije od sredine lipnja, intenzivno prikupljaju podatke o aktivnostima Glavaševa osjeckog kruga.

Jedan sudac Vrhovnog suda bio je posebno aktivan u lobiranju za donošenje oslobadajuce presude. O svim tim kontaktima i imenima Državno je odvjetništvo uredno i iscrpno obavještavano, ali formalno nije poduzimalo ništa. Formalno ništa nije poduzeto ni nakon Hrvatinove prijave onog neprimjerenog razgovora.

Glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin nije željela kazati što je tužiteljstvo dosad poduzelo i što kani poduzeti u ovom slucaju. Nije, takoder, htjela potvrditi ni informaciju da je Hrvatin Državnom odvjetništvu prijavio susret s covjekom iz Glavaševa kruga. (Ivica ?IKIC, Tihomir PONOŠ/Novi list)

OPŠIRNJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter