LNG terminal na Krku među prioritetima EK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko infrastrukturnih energetskih projekata u Hrvatskoj nalazi se na popisu od 250 prioritetnih projekata od zajedničkog europskog interesa koje je u ponedjeljak objavila Europske komisija i koji će moći računati na sredstva iz novog Instrumenta za povezivanje Europe za koji je u predstojećem sedmogodišnjem razdoblju namijenjeno 5,85 milijardi eura.

Među projektima u Hrvatskoj nalazi se izgradnja visokonaponskog dalekovoda koji će povezati Liku i Banju Luku u dužini od 45 kilometara te dalekovod Konjsko - Brinje u dužini od 215 kilometara. Komisija predviđa da bi se ti projekti trebali realizirati između 2017. i 2020. godine.

Što se tiče plinskih projekata na popisu je LNG terminal na Krku i izgradnja novih, dogradnja i proširenje postojećih plinovoda ukupne dužine od 308 kilometara. Riječ je o plinovodu koji bi trebao povezati LNG terminal na Krku s postojećim plinovodima s odvojcima prema Sloveniji, Italiji i Mađarskoj, što bi se trebalo realizirati do 2017. Na popisu je i novi Jadransko-jonski plinovod od Albanije do Splita te dogradnja i povećenje kapaciteta JANAF-a, a realizaciju projekta Komisija predviđa u razdoblju od 2017-2020.

"Projekti od zajedničkog interesa" imat će pogodnosti ubrzanog izdavanja dozvola i poboljšanih regulatornih uvjeta i moći će računati na potporu iz Instrumenta za povezivanje Europe, novog fonda koji će u razdoblju od 2014-2020. imati na raspolaganju 5,85 milijardi eura. Uvrštenjem na Komisijin popis ti projekti moći će se brže provesti, a postat će zanimljviji investitorima, privatnim i javnim. 

Uvjet za uvrštavanje na popis je da barem dvije države članice imaju značajnu korist od projekta.  

Na popisu se nalazi oko 140 projekata u području prijenosa električne energije i njezinog skladištenja, oko 100 projekata u području prijenosa plina, skladištenja i ukapljenog prirodnog plina te nekoliko projekta u vezi s naftom i pametnim mrežama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter