Ljupki zvuk "glasovira malog čovjeka"

Slovenski citraški kvartet djeluje u sastavu Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec i Tomaž Plahutnik (Neven LAZAREVIĆ)
Slovenski citraški kvartet djeluje u sastavu Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec i Tomaž Plahutnik (Neven LAZAREVIĆ)

Prvi koncert prvog Međunarodnog festivala klasične glazbe CLASSical music festival nastao je s ciljem približavanja klasične glazbe što širem krugu ljudi. U organizaciji Istarskog kulturnog sabora cilj festivala jest lišiti klasičnu glazbu okova "uštogljenosti", približiti glazbenike publici i predstavit ih na jedan opušteniji način.

Festival će obuhvatiti četverodnevni ciklus koncerata klasične glazbe s naglaskom na glazbu W. A. Mozarta u obilježavanju 260. godišnjice rođenja i 225. obljetnice smrti ovog glazbenog velikana.

Zvuk citre

Prve večeri pred iznimno brojnom publikom u pulskoj Galeriji C8 nastupio je Slovenski citraški kvartet. Pulska publika ima iznimno rijetko mogućnost čuti ovaj instrument, pa stoga valja ukratko podsjetiti što je to citra.

Citra je žičani instrument koji u različitim oblicima možemo naći u raznim dijelovima svijeta. Koncertna citra prisutna je uglavnom u alpskim državama. Koncertni put ovaj je instrument započeo 1838. godine kada su uredili raspored žica (od 32 do 42 žice) i počeli pisati skladbe upravo za taj instrument. Zbog svoje cijene bio je dostupan širem auditoriju pa su ga nazivali i "glasovirom malog čovjeka".

Slovenski citraški kvartet jedini je sastav te vrste u Sloveniji, a djeluje od 2000. godine. Do sada snimio je tri nosača zvuka, redovito nastupa po Sloveniji, Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj. Snimaju i za TV Sloveniju. Na svom repertoaru, kako je brojna publika u prepunoj galeriji C8 imala priliku čuti, imaju raznovrsnu glazbu, od stare glazbe, preko originalnih klasičnih skladbi pisanih za citraški kvartet pa sve do jazza i slovenskih narodnih i narodno-zabavnih melodija.

Repertoar je bio zahtjevan, no vrsni su glazbenici pokazali ljupki, lirski, nadahnuti zvuk citre, te kako je pogodna za najrazličitije skladbe. Naime, premda je lajtmotiv programa bio Mozart i mogla su se čuti raznolika njegova djela, nisu nedostajale niti skladbe Praetoriusa, Vivaldija, di Lassa i drugih skladatelja. Glazbenici su tako priredili zanimljivu glazbenu šetnju kroz razna stilska razdoblja.

Naravno, za takvu zanimljivu glazbenu šetnju potrebno je vrsno muziciranje, što su slovenski gosti, koji su tijekom koncerta i komunicirali s publikom govoreći im o pojedinostima skladbi, i priredili nazočnima.

Kvartet djeluje u sastavu Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec i Tomaž Plahutnik.

Vrsni glazbenici

Peter Napret akademski je glazbenik – violinist (Akademija za glasbo u Ljubljani) i citraš (Tiroler Landeskonservatorium Innsbruck). U kvartetu svira kvintnu i diskantnu citru i violinu. Predaje na više muzičkih škola u Sloveniji. Nastupa kao solist i kao pratnja različitim pjevačkim grupama i zborovima. Autor je udžbenika za citru, piše aranžmane i organizira koncertna događanja.

Anita Veršec profesorica je glazbe i razredne nastave. Citru je učila svirati u Glazbenoj školi Brežice gdje danas i predaje, i na Glazbenom konzervatoriju u Grazu. Sa svojim učenicima postiže visoka priznanja na citraškim takmičenjima, uspješno vodi školski citraški orkestar s kojim je snimila dva nosača zvuka, nastupala na RTV Slovenija i s njima izvela i svoj diplomski nastup.

Janja Brlec na poslijediplomskom je studiju na Mozarteumu u Salzburgu. Kao profesorica citre i klavira nekoliko je godina podučavala u glazbenim školama Laško – Radeče i Hrastnik. U kvartetu svira altovsku i diskantnu citru. Dobila je brojne nagrade.

Tomaž Plahutnik učitelj je citre u Glazbenoj školi Kamnik, inače je prof. glazbene pedagogije. U kvartetu svira basovsku citru. Jedan je od najaktivnijih slovenskih citraša, piše aranžmane, nastupa kao solist i kao pratnja pjevačkim solistima i zborovima, bio je član brojnih glazbenih sastava. S citrom proputovao je Europu, Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku.

Istarski kulturni sabor je mlada udruga sa sjedištem u Puli koja je nastala na inicijativu dva mlada akademska glazbenika, Sandra Vešligaja i Andree Milohanić, koja je umjetnička ravnateljica ovoga festivala. Prije samog nastupa slovenskih glazbenika, pozdravne je riječi nazočnima uputila Milohanić te ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, u čijem je sastavu galerijski prostor C8. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter