Ljupke prinove u pulskom Aquariumu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Morski konjici u pulskom Aquariumu dobili su prinove, na veliko zadovoljstvo djelatnika i posjetitelja! Ovo je druga sezona okota ove najneobicnije ribe u našem moru.

Morski konjici dugokljunici (Hippocampus ramulosus) naseljavaju staništa obrasla morskom travom u kojima im brza morska struja osigurava dovoljno hrane, a istodobno im omogucava da se sakriju pricvršceni repom. Pare se tijekom proljeca i ljeta. Mužjak preuzima ulogu majke i ostaje u «drugom stanju». Tijekom udvaranja mužjak i ženka oblijecu jedno oko drugoga i uzdižu se u stupcu vode izvodeci pravi ljubavni ples. Upravo zbog toga izraden je posebno visok akvarij. Ženka položi jajašca u trbušnu vrecicu mužjaka koji ih zatim oploduje. Razvoj zametka traje od dva do pet tjedana nakon cega se izvali od 50 do 200 mladih od kojih u prirodi opstane tek oko dva posto.

Radi se o vrlo ugroženoj životinjskoj vrsti koja je zašticena zakonom, stoga diljem Europe u akvarijima postoje projekti istraživanja morskih konjica da bi se umjetnim uzgojem i kasnijim vracanjem u prirodno stanište mogao povecati njihov broj u moru.

Cijeli spektakl - od ljubavne igre do pojave mladunaca 6. i 7. lipnja - bio je pod budnim okom biologinje Karin Gobic i dr. Milene Micic, a mogli su ga pratiti i posjetitelji jer se mladi morski konjici nalaze u stalnom postavu akvarija.

To je druga sezona dolaska na svijet mladih morskih konjica u pulskom Aquariumu. Prošle je godine preživjelo petnaestak mladih.


Podijeli: Facebook Twiter