Ljupka melodioznost uglazbljenog istrovenetskog

Još se ne zna tko je ubio Miška (M. ANGELINI)
Još se ne zna tko je ubio Miška (M. ANGELINI)

U prepunoj Zajednici Talijana Pula u četvrtak navečer pulski bend Musicitta' održao je koncertnu promociju svog autorskog albuma "Mi me insogno".

Promocija je, sudeći po reakcijama publike bila i više nego uspješna, a čak i oni koji ne razumiju toliko istrovenetski dijalekt, kojime su ispjevane pjesme, izrazili su veliko zadovoljstvo odslušanim, budući da je predstavljen zanimljiv, nesvakidašnji multikulturalni projekt.

Svi tekstovi pjesama su na istromletačkom dijalektu - istroveneto. Musicitta' bend čine Samanta Stell (flaute, prateći vokali, wind synth ) i Damir Vukelja (gitare), koji su istodobno autori i aranžeri većine glazbenog materijala, te Roberta Goldin (glavni vokal), Darko Brajković (bas gitara), Andrea Rojnić (klavijature, glavni vokal) i Vedran Vojnić (bubnjevi, prateći vokali).

Brojni gosti

Uz bend su nastupali i gosti koji su sudjelovali u snimanju albuma: Morin Hukić (glavni vokal) i Saša Ligutić (bas gitara).

Za ovaj nastup bend je dodatno bio pojačan pratećim vokalima: Irena Vladisavljević i Antonella Mendiković; brass sekcijom u sastavu: Roberto Bernaca, Ana Markanjević i Luka Vrbanec, te zborom mladih Zajednice Talijana Pula Carillon.

Roberta Goldin, kao i Morin Hukić pokazale su vrlo dobre glasovne mogućnosti i široki raspon glasa. Goldin, Puljanka nastanjena u Bologni redovito nastupa u ljetnim mjesecima na terasi Circola, a Morin Hukić, pod svojim djevojačkim prezimenom Kudić zapažena je labinjonska pjesnikinja.

Kako su rekli Valmer Cusma i Dorina Tikvicki, koji su dvojezično vrlo s(p)retno vodili kroz program, prije pet godina, 2012. godine Samanta Stell, renomirana pulska flautistica okupila je grupu glazbenika s različitim afinitetima i glazbenim iskustvima u band pod nazivom Musicitta', a sa željom da se publika ponovno približi glazbi za ples.

Musicitta' je glazbeni sastav koji od samog osnutka svira vrlo šarolik plesni repertoar: od klasičnih plesova do latina. Primarna glazbena orijentacija bila je zasnovana na različitim ritmičkim obrascima, a repertoar pjesama uglavnom je pokrivao portugalsko, španjolsko i talijansko govorno područje. Odmah nakon osnutka Musicitta' počinje nastupati na terasi popularnog Circola. Vođeni željom za proširenjem repertoara 2016. godine Stell i Vukelja osnovali su i sekciju grupe Musicitta', pod nazivom MusiCity.

Početkom ove godine Vukelja piše skladbu s hrvatskim

tekstom pod nazivom "Sanjam", za koju zajedno sa Samantom radi i aranžman. Uskoro im se pridružuje i Silvio Forza, te na istu glazbu piše tekst na istrovenetskom, i pjesmi daje novo ime "Mi me insogno". Pjesmu je otpjevala Roberta Goldin, te su se prijavili za Festival istrovenetskog narječja i natječaj "Dimela cantando" gdje ova pjesma doživjela svoju praizvedbu i to prilično uspješno.

Tekstovi Stefana Stella

Silvio Forza je napisao originalne tekstove za četiri skladbe, te k tome još i tekst za jednu adaptaciju tradicionalnog napjeva. Samanta Stell je također napisala jedan tekst, a tu su i tekstovi njenog djeda, pokojnog pulskog pjesnika Stefana Attilia Stella.

Vukelja je samostalni autor pet pjesama, a Samanta Stell i Vukelja koautorski potpisuju još dvije skladbe, te pišu aranžmane za sve kompozicije. Pjesme su naslovljene "Mi me insogno", "Vicin de mi", "Ciacole", "Bala", "Bora", "Per far i bigoli ghe vol sardele", "Soto le stele...", "Ancora un litro de quel bon", "Do iosse de rosada... Aria de casa".

Tekstovi ovih pjesama odnose se na milje u kojem su nastali, a melodije su razigrane, lako pamtljive, gdje istrovenetski dijalekt zvuči vrlo nadahnuto.

Gosti su Saša Ligutić, bas gitara na "Mi me insogno" i "Vicin de mi", Morin Hukić, koja je glavni vokal u "Vicin de mi", Carlos Fagin, klavijature za "Mi me insogno", Sebastian Stell, bubnjevi na pjesmi "Ciacole", te Petra Blašković kao recitator u "Do iosse de rosada... Aria de casa".

Samanta Stell i Damir Vukelja su izvršni producenti cijelog projekta, a uz njih glazbenu koprodukciju potpisuje i Ferid Hukić-Feca koji je vodio i cijeli tehnički dio produkcije. Saša Ligutić, inače basist u MusiCity postavi, snimio je bubnjeve za sve pjesme, a ostale instrumente su tonski zabilježili već spomenuti Ferid Hukić, koji je uradio i mix, te Bruno Legović.

Pokrovitelji koncerta su gradovi Pula i Poreč, Turistička zajednica grada Pule i pulska Zajednica Talijana te Istarska županija - Upravni odjel za Talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter