Ljudski su glasovi ipak najljepši instrumenti

Rouge Marines u Pazinu (Aljoša ANZUR)
Rouge Marines u Pazinu (Aljoša ANZUR)

U popunjenoj dvorani "Istra" pazinskog Spomen doma svoj je prvi koncert održao ženski vokalni kvarteta "Rouge Marines" iz Pazina. Pjevačice Sara, Marta i Marica Ursić te Martina Valenta uz glazbenu pratnju Ivana Lucha na gitari tijekom gotovo dvosatnog programa uspjele su zadržati pozornost publike, koja je njihov nastup pratila gotovo bez daha. Budući da "Rouge Marines" već neko vrijeme nastupaju na priredbama izvodeći po nekoliko pjesma, mnogi su došli poslušati kako zvuči njihov cjelovečernji koncert, a svi koji su došli nisu se prevarili, jer su mogli uživati u punoj ljepoti vokalne glazbe.

Vintage girl stil

Ne kaže se uzalud kako je ljudski glas najljepši instrument, a da je tomu tako posvjedočile su pjevačice "Rouge Marinesa". Koncert su otvorile jednom sakralnom pjesmom, možda da na poznatom terenu probiju led ili da im Bog bude od pomoći u nastavku programa. Kako bilo da bilo, Sara, Marta, Martina i Marica u nastavku koncerta suvereno su zaplovile valovima glazbe koja ih je naprosto nosila, jer su lakoćom izvodile obrade popularnih domaćih pjesama, kao i duhovnih popularnih pjesama, izvele su i mnoge velike hitove izvođača funkya, pop-modern jazza, ali i antologijske "numere" popa. Iako se radi o izvedbama poznatih pjesama - grupe ABBA, "Novih fosila", Michaela Jacksona i mnogih drugih izvođača, "Rouge Marinesa" sve te pjesme "filtrira" zapravo obrađuje u duhu vintage girl stila. No, one ni u ovom slučaju ne robuju šablonama, ne oponašaju vintage stil već ih naprosto prema njemu nosi upečatljiv, pomalo opor, mezzosopran Sare Ursić, koja suvereno brodi i prilično teškim jazz pjevanjem. Koliko to dobro čini pokazala je izvodeći nekoliko karakterističnih jazz pjesama uz pratnju Alda Foška na klaviru.

Bogato pjevačko iskustvo

Iako je ovo tek prvi samostalni koncert "Rouge Marinesa" može se reći kako se radi o jednom zanimljivom glazbenom sastavu u našim krajevima, o pjevačicama koje svojim višeglasnim, nerijetko i vrlo zahtjevnim suvremenim aranžmanima poznate pjesme zaogrću u novo, ponekad i znatno bogatije ruho. Takve izlete omogućuje im bogato pjevačko iskustvo koje su stekle u "Rožicama", vokalnoj skupini koja godinama već djeluje pri Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, ali i velikom glazbenom znanju profesorice glazbe Marice Ursić najzaslužnije za aranžmane. Kada se sve to spoji i začini velikom ljubavi prema glazbi dobije se odličan vokalni kvartet koji zna što želi i koji svojom glazbom, njenom radošću, želi i uspijeva doprijeti do srca svakog slušatelja.

Koncert su organizirali Glazbena fabrika i Pučko otvoreno učilište u Pazinu koji su zajedničkim snagama do sada organizirali nekoliko vrlo zapaženih koncerata kao što su bili solistički nastup Ive Gortan uz pratnju Alda Foška, Oridano Guitar Tria i Big Banda Roxy i time glazbenoj publici podarili svu radost glazbe. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter