Ljudski nos razlikuje 10 skupina mirisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljudski nos može razlikovati 10 osnovnih skupina mirisa, kažu američki znanstvenici koji su utvrdili da se tisuće mirisa koje osjećamo mogu razvrstati u deset temeljnih kategorija, prenosi BBC. 

Jason Castro iz Bates Collegea i Chakra Chennubhotla sa sveučilišta Pittsburgh uz pomoć računalne tehnologije sveli su mirise na njihove osnovne komponente i potom testirali njih 144 i utvrdili da se mirisi mogu grupirati u 10 kategorija, prema pisanju znanstvenog časopisa PLoS One.

Njihovi zaključci su za dio znanstvene zajednice sporni jer postoje tisuće permutacija mirisa.

Castro kaže kako postoji deset temeljnih kategorija zbog toga što one odražavaju važne odlike svijeta poput opasnosti, hrane i sličnog. U prirodi svaki miris u pravilu je mješavina deset osnovnih kategorija, kaže on.

"Ako znate te temeljne kategorije tada možete početi početi razmišljati o 'sastavljanju' mirisa. 

"Još nismo riješili problem predviđanja mirisa na temelju njegova kemijskog sastava no nadamo se da hoćemo", dodaje američki znanstvenik.

Stručnjaci podsjećaju da je prije 60 godina već bio jedan pokušaj da se mirisi podijele u sedam temeljnih kategorija no odustalo se jer se otvorio niz pitanja na koje znanstvenici nisu mogli odgovoriti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter