Ljudska prava razlog za ulazak u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kad ne bi postojao niti jedan drugi razlog zbog kojega bi Hrvatska trebala uci u Europsku uniju, a takvih razloga ima puno, onda bi zaštita ljudskih prava bio sam po sebi sasvim dovoljan razlog za to", izjavio je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac na održanoj javnoj raspravi "Ljudska prava i hrvatska europska perspektiva" koju je u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Puli organizirala Istarska županija u suradnji s vladinim Uredom za ljudska prava.

Rijec je o desetoj po redu tribini koja se diljem Hrvatske provodi na inicijativu potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

- Shvatili smo svoju obavezu da u neposrednom razgovoru s ljudima razgovaramo o ljudskim pravima i onome što ce se dogoditi kada Hrvatska ude u EU. Proteklih nam se godina obratio jako velik broj ljudi tražeci da ih zaštitimo od kršenja ljudskih prava. To su ona prava koje krše vlasti na bilo kojoj od razina i to na nacin da rade ono što ne bi smjele ili, još cešce, da ne rade ono što bi morale, kazao je Uzelac.

Upozorio je da se ljudska prava krše više na nižim razinama državne vlasti posebice kada su u pitanju nacionalne manjine. Kao posebno ugroženu skupinu koja traže zaštitu društva nabrojao je djecu, osobe s invaliditetom, politicke, seksualne i ostale manjine, žene te osobe u trecoj životnoj dobi.

Posebno je upozorio na problem Roma koja je najdepriviranija (koji su najobespravljenija manjina, prijedlog L. S.) manjina ne samo u Hrvatskoj vec i u cijeloj Europi. Ipak, najteže rješiv problem i dalje je onaj vezan za manjine novonastale nakon raspada Jugoslavije. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter