Ljudska prava napreduju, sloboda medija nazaduje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opce stanje ljudskih prava u Hrvatskoj bilježi manji napredak, ocjena je iz Pregleda stanja ljudskih prava u 2008. godini Centra za ljudska prava, predstavljenog jucer na konferenciji za novinare. Predsjednica Upravnog vijeca centra Ksenija Turkovic kao pozitivne pomake navela je stvaranje zakonodavnog i institucionalnog okvira u suzbijanju diskriminacije, kao i usvajanje novog Zakona o ravnopravnosti spolova, a nastavljen je i sveobuhvatni proces politike azila. Negativne su tendencije izostanak znacajnijeg napretka u suocavanju s prošlošcu i ostvarivanje prava nacionalnih manjina, posebno na lokalnoj razini.

Brine i stanje medijskih sloboda, eskalacija nasilja u društvu te cinjenica da se u reformi pravosuda i uprave, usprkos nekim pomacima, ne može govoriti o uspjehu. Zabilježena je i tendencija smanjivanja socijalnih i radnih prava.

Clan Upravnog vijeca Žarko Puhovski kazao je da ucestale promjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku stvaraju pravnu nesigurnost. Upozorio je da je smanjivanje zdravstvenih prava poseban problem za ljude starije dobi. Govoreci o stanju u medijima u ovoj godini kazao je da su klasicne politicke pritiske zamijenili pritisci poslodavaca i vlasnika i njihovi dogovori s politikom te da politicki pritisak postaje ekonomski pritisak na novinare, a pritisak oglašivaca gori je nego prije zbog krize.


Podijeli: Facebook Twiter