Ljudska mašta zaista nema kraja


Dom hrvatskih branitelja u protekla je tri dana bio ponovo jedan veliki izložbeni prostor i mjesto susreta s više od 200 majstora razno raznih rukotvorina iz svih krajeva Hrvatske. Mnogobrojni su posjetitelji razgledavali maštovite i kreativne proizvode, od uporabnih do ukrasnih, od odjevnih do jestivih, pa čak i nekih vrlo korisnih predmeta. Ljudska mašta zaista nema kraja, a na "uradi sam" se zaista vrlo lako navući, što smo mogli vidjeti i na licu mjesta, budući da su mnogi izlagači i na Hand Made Festu izrađivali svoje vješte rukotvorine.

Ogromne čokoladne ploče

Kraj mnogobrojnih pulskoj publici već dobro poznatih "uradi sam" majstora, neke je stvari pulska publika vidjela uživo po prvi put, poput ogromnih čokoladnih ploča obrta "Cremalat" iz Poreča, koji su se prvi puta predstavili na sajmu. Naravno da su se svi posjetitelji, a posebice djeca, zaustavljali s oduševljenjem pred ovim štandom s ručno rađenim pralinama i velikim čokoladama različitih okusa, koje se prodaju "na lom". Ništa manje zanimljiv bio je štand Sanje Žižić koja proizvodi dvije linije nakita, jednu izrađenu od dioptrijskih stakala, a drugu od materijala zvanog acetatna plastika od koje se inače izrađuju okviri za naočale. Mnoge su poglede privlačila i fantastična bića i neobične svjetiljke Adriane Tanfara iz Zagreba koja svoju maštu pretvara u neodoljivu stvarnost uz pomoć tehnike paper machea.

- Sve je krenulo prije sedam-osam godina iz moje velike znatiželje i ljubavi za rukotvorinama i umjetnosti, a zatim sam se sve više i više usavršavala i to je jednostavno postalo dio mene. Nekome su ove moje figure strašne, drugima su jako zabavne i bajkovite, ali uglavnom privlače pažnju, rekla nam je Tanfara.

Nerijetko se dogodi da netko u "hand made" krene iz znatiželje i kreativnosti, a zatim mu to postane pravi posao. To se dogodilo Ivani Hrvatin i Gogi Štimac koje su vrlo brzo od kućne radinosti prerasle u cijenjeni domaći brend koji se odnedavno probio i na europsko tržište. Njihov obrt "Boo & Boo Baby" nudi privlačne platnene pelene, dječje hlačice, šarene i personalizirane podbradnjake, jastučiće, marame i druge neophodne a zabavne stvari za naše mališane, ali i za njihove mame.

U cijelom jednom krilu DHB-a sve je mirisalo na raznovrsne zdrave i ljekovite delicije i prirodnu kozmetiku, a ljubazni su prodavači rado objašnjavali posjetiteljima što im je dobro za što i zašto upravo njihov proizvod kupiti.

Ideja o poklonima

Tijekom sva tri dana trajanja ovog sajma jedinstvenog u našoj zemlji, održalo se i mnoštvo zanimljivih i kreativnih radionica, što za djecu, što za odrasle. Ako neki posjetitelji čak i nisu ovaj put ništa kupili na sajmu, barem su sa sobom ponijeli ideju o poklonima, koje bi mogli darovati najbližima nekom skorom prilikom, a čuli smo zaista mnogo takvih priča u šetnji Hand Made Festom. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter