Ljudska greška uzrok je nasukavanja "Barbata"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni uzrok nasukavanja trajekta "Barbat" na obalu je ljudska greška, zakljucilo je Povjerenstvo koje je obavilo upravnu istragu te pomorske nesrece koja se dogodila 17. kolovoza sjeverno od luke Jablanac kada je trajekt brzinom od 9,3 cvora udario u obalu i ozlijedio deset kupaca. 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopcilo je danas da je nakon provedene upravne istrage utvrdeno da je brodom u kriticnom trenutku upravljao drugi casnik palube, koji nije bio ukrcan na trajekt putem propisanih knjiga i aplikacija. Iako se zapovjednik nalazio na zapovjednickom mostu, ni na koji nacin nije utjecao na  manevar pristajanja. 

Ocito je da drugi casnik palube nije bio uvježban za slucajeve kada nastupe izvanredne okolnosti, koje je u ovom slucaju izazvalo gašenje motora broj 3 u neposrednoj blizini obale, navodi se i dodaje da za zaustavljanje broda nisu korištena sidra.     

Utvrdeno je da za trajekt nije izradena propisana procedura za obavljanje operacija uplovljavanja i isplovljavanja. Takoder, postupci za slucaj opasnosti propisani za "Barbat" su manjkavi, što je bitno utjecalo na ovu pomorsku nesrecu.

Na brodu, na kojemu se nalazilo 120 putnika, 44 automobila i 5 kamiona, nije bilo ozlijedenih, a nije bilo ni materijalne štete na vozilima. Brod nije pretrpio znacajnija oštecenja, a naknadnim pregledima svih motora i upravljackih sustava nisu utvrdeni nikakvi kvarovi. 

Brodske knjige i isprave su bile valjane, a zapovjednik, drugi casnik palube i kormilar nisu bili pod utjecajem alkohola. Uslijed nesrece nije došlo do onecišcenja okoliša, ali je nanesena znacajna šteta objektu starog kupališta te je u potpunosti urušeno 11 kabina za presvlacenje. Ukupna šteta na obali procijenjena je na više od 236 tisuca kuna.

Ministarstvo navodi da su u tijeku konzultacije s Državnim odvjetništvom nakon cega ce se poduzeti odgovarajuce mjere prema odgovornim clanovima posade broda.  

Sukladno Pomorskom zakoniku, upravnu istragu provodi Ministarstvo radi prikupljanja dokaza i podataka u svrhu utvrdivanja prekršajne i kaznene odgovornosti. Sigurnosnu istragu u svrhu utvrdivanja uzroka nesrece i predlaganja mjera radi izbjegavanja pomorskih nesreca te unapredivanja sigurnosti plovidbe obavlja Povjerenstvo koje je imenovao ministar i ona još uvijek traje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter