Ljudi završavaju na Hitnoj zbog kolapsa i nesvjestice

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Protekli vikend Istra se pržila na plus 35, pa i više stupnjeva na prenapučenim plažama. Ekstremne vrućine, najavljuju prognostičari, potrajat će i ovih dana, sve do sredine tjedna, kada bi moglo uslijediti lagano osvježenje uz pokoji pljusak. Usprkos temperaturama i upozorenjima liječnika, mnogi baš po zvizdanu stižu na užarenu plažu umjesto da se klone sunca. Visoke temperature osobito pogađaju kronične bolesnike, a tu su još i turisti koji u špici udvostručuju broj stanovnika na Poluotoku, pa se tako ljeti drastično, za više od 40 posto, povećava i broj intervencija Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije u odnosu na razdoblje izvan sezone.

Nesvjestica i slabost

Ravnatelj dr. Srđan Jerković napominje da je zadnja četiri dana najviše bilo slabosti, umora, nesvjestica i kolapsa dijagnosticiranih u 45 pacijenata, što je porast od 30 posto u odnosu na prethodni tjedan. Zbog mučnine i povraćanja obrađeno je 25 bolesnika, a toliko ih je bilo i ozlijeđeno. Dijagnosticirano je 18 hipertonija, a česte su bile i alergijske urtikarije, proljevi i povraćanja.

Dr. Jerković naglašava da timovi najčešće interveniraju zbog nesvjestica i kolapsa, različitih ozljeda nastalih u prometu ili izvan njega, otežanog disanja, bolova u prsnom košu, akutnog alkoholizma i hipoglikemije. Nastavlja se trend porasta broja bolesnika s akutnim koronarnim sindromom, a u zadnje vrijeme i utopljenika te ozljeda u prometu.

- Zavod trenutno raspolaže sa 60 T1 timova hitne medicine, sastavljenih od liječnika, medicinske sestre i vozača, što je 15 timova ili 37 posto više u odnosu na broj propisan Mrežom hitne medicine, uz dodatnih pet timova za Istarski ipsilon. Ta se razlika financira sredstvima Istarske županije i jedinica lokalne samouprave, kao i vlastitim sredstvima koja Zavod zaradi na raznim društvenim okupljanjima, poput koncerata, te naplatom od neosiguranih osoba. U odnosu na prethodne godine, zbog odlične turističke sezone pojačali smo timove T2 (vozač i sestra) u Labinu i Rovinju dodatnim liječnicima te ih o vlastitom trošku pretvorili u T1 timove koji svaki dan u sezoni rade 12 sati. Osim povećanja broja timova u svim turističkim područjima, pojačali smo i T2 timove u Puli, kao i broj djelatnika na medicinsko prijemno-dojavnoj jedinici kojih je inače dvoje u smjeni, a sad ih je troje u udarnim terminima. Osim toga, uz suglasnost Ministarstva zdravstva te uz pomoć pri rješavanju naših lokalnih problema kroz savjetodavnu ulogu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, kao nadstandard zaposlili smo i dodatne liječnike koji će, prema ugovoru o poslovnoj suradnji Opće bolnice Pula i Zavoda za hitnu medicinu IŽ-a, raditi i u Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu, kaže Jerković te ističe da će time biti znatno skraćeno vrijeme čekanja na pregled. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter