Veliki broj Puljana odazvao se u utorak navečer rođendanskoj proslavi, drugoj po redu, koliko je obilježila solidarna eko tržnica u Šijani. Udruga Istarski eko proizvod i Solidarna ekološka grupa (SEG) Pula pripremile su pritom bogat program i degustacije - za ukusnu hranu pobrinuli su se proizvođači i članovi SEG-a, a u zabavnom dijelu gostovali su članovi Studija za glazbenu kreativnost "Čarobna frula".
Prva eko tržnica u Hrvatskoj
U prodaji je tako bilo povrća, voća, sira, meda, brašna, pripravaka od ljekovitog bilja i lavande, pekmeza, sokova i octa, a sve to nudili su OPG-ovi Siljan, Kuftić, Pekica, Sirotić, Krušvar, Komparić, Martinović, Komić, Maliki, Stipančić te gosti iz Slavonije - OPG Loboda, Mihaljević i Gudelj.
Valja podsjetiti da je Eko tržnica Šijana započela s radom u srpnju 2013. Nastala je i opstala suradnjom udruge Istarski eko proizvod, u kojoj je trenutno 50 do 60 članova, i neformalne skupine građana okupljenih u građansku inicijativu Solidarna ekološka grupa Pula te uz potporu Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule. Svakog utorka tijekom ove dvije godine, ekološki certificirani proizvođači nudili su svoje proizvode sve većem i većem broju građana.
- Veoma smo zadovoljni postignutim u ove dvije godine rada. Prva smo eko tržnica u Hrvatskoj, a ova graja i sve veći broj ljudi koji dolaze svakog utorka dobar su pokazatelj interesa i zadovoljstva. I ovaj put s nama je više od deset raznovrsnih proizvođača, koji su članovi udruge, te gosti iz Slavonije koji nas prate s voćem, rekao je prigodno Nenad Kuftić, predsjednik udruge Istarski eko proizvod, ujedno i sam vlasnik OPG-a i eko-proizvođač.
Istaknuo je da su proizvođači, njihovi članovi, iznijeli tržnicu koja nije uvijek profitabilna, pogotovo u zimskim mjesecima kada nema puno proizvoda. No, svi dođu jer im je u interesu da eko tržnica živi, kaže Kuftić.
Potražnja sve veća
- Interes potrošača je sve veći i veći, tako da ih ponekad i ponuda teško prati. Stoga nismo nametljivi prema turistima, iako vjerujem da nas i oni već prepoznaju. Naši su proizvodi jeftiniji nego oni na štandovima u turističkim mjestima, a nešto skuplji nego na gradskoj tržnici. Stoga mislim da su posve prihvatljivi građanima, koji su i sami svjesni da kupuju kontrolirane, zdrave, netretirane proizvode jer naše proizvođače redovno kontroliramo. Osim toga, nastojimo imati što više stare sorte sjemenja koji nisu uvijek prinosni, ali želimo da se to sjeme održi, istaknuo je nadalje Kuftić.
Govoreći pak o troškovima proizvodnje, kaže da su oni tvornica na otvorenom i stoga ovisni o puno faktora, ali da su s druge strane zadovoljni jer za svoje proizvode imaju siguran plasman.
- Konkretno, pitate li me za krumpir, mislim da je za tu kulturu ovo dosta loša godina zbog suše, pa mu je cijena sada do 10 do 12 kuna i mislim da će tako i ostati, odnosno da neće, kao ranijih godina, pasti na 8 kuna, istaknuo je Kuftić i tek za kraj rezimirao da su dosad u Istri otvorili tri eko tržnice - uz Pulu, tu su Rovinj i Višnjan - a želja je do kraja godine imati ukupno pet eko tržnica da bi u Istri pružili jedan standard, da bi ekološka hrana postala svima dostupna, a s druge strane i da početnici znaju gdje mogu plasirati svoje proizvode. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU