Ljubo Jurcic predstavio blok Umirovljenici zajedno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Da bi se razvijala i uspostavila efikasna suradnja sa susjedima, Hrvatska mora nužno uci u Europsku uniju, no ulazak ne predstavlja garanciju da necemo bankrotirati. Takvo što možemo izbjeci samo boljom politikom i Vladom, rekao je predsjednik Hrvatskog društva ekonomista prof. Ljubo Jurcic, koji je za predstojece parlamentarne izbore u Puli predstavio blok Umirovljenici zajedno.

Prema njegovim rijecima, loše Vlade su uzrok situacija u kojima su se našle europske zemlje poput Grcke, Portugala ili Madarske, dok Hrvatskoj problem za sada predstavlja štetna pregovaracka politika te financijska, energetska i prehrambena neovisnost.

- Ako se budemo uskladili s EU-om a da ne gledamo na vlastitu korist, tada cemo nastradati jer to je udruženje koje ima svoja pravila igre, što znaci da ce pobijediti onaj koji je bolje pripremljen. Od ulaska gradani ce imati korist na svim podrucjima kroz efikasnu državu, odnosno imat ce bolje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, mirovine, rekao je Jurcic.

Na pitanje nije li idealisticki ocekivati korist od ulaska u EU s obzirom na to da Hrvatska vec 20 godina nema uspješnu Vladu neophodnu, prema njegovim rijecima, za opstanak u zajednici, predsjednik ekonomista odgovorio je da "carobnih rješenja nema te da moramo prihvatiti zateceno stanje i, da bismo ga mogli promijeniti, priznati pogrešku".

- Protivim se smanjenju i povecanju proracuna, a zalažem se za njegovo preusmjeravanje, besplatno školstvo, zdravstvo te zadovoljavajuci standard umirovljenika i onih koji ne mogu privredivati. Medutim, potrebno je smanjiti subvencije onima kojima nisu potrebne, kao primjerice poljoprivrednicima, te socijalne subvencije buduci da njih primaju i radno sposobne osobe.

Hrvatska nece biti nikada uspješna dokle god ne riješi problem manjka radnih mjesta. U tom su smislu poticaji politikantstvo, a ne prava mjera. Zemlja je neobradena pa uvozimo povrce koje možemo proizvoditi, drvna grada propada, a industrijski kapaciteti su neiskorišteni, kazao je Jurcic.

Na upit o privatizaciji, odgovorio je da njome u Hrvatsku nismo donijeli poduzetnike koji ce proizvoditi nego vlasnike imovine. Zbog toga pravih poduzetnika ni nemamo, vec samo državna poduzeca te ona privatna koja imaju monopol. Jurcic smatra da negativne posljedice privatizacije gradanima moraju biti nadoknadene kroz poreze, dok ostalo treba ostaviti USKOK-u.

Predsjednik Stranke umirovljenika Hrvatske dipl. oec. Lazar Grujic napomenuo je da moraju biti politicki nazocni u tijelima koja ce preuzeti na sebe pospremanje u kuci, neovisno o tome jesu li desne ili lijeve opcije, te da podržavaju model ekipe gospodarstvenika i ekonomista koji ne podrazumijeva postojanje privilegiranih. (I. N. TURKOVIC)


Putinja na celu pulske organizacije


Mario Putinja prvi je predsjednik preksinoc utemeljene Gradske organizacije Stranke umirovljenika Pula, dok ce njegova zamjenica iduce cetiri godine biti Marija Markovic Nikolovski.


Podijeli: Facebook Twiter