Ljubo Jurčić pokreće "Novi val – stranku razvoja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubo Jurčić će početkom travnja pokrenuti političku stranku pod nazivom "Novi val – Stranka razvoja", koja će zagovarati novi pristup rješavanju dugogodišnje ekonomske, financijske i društvene krize u Hrvatskoj, osobno nam je potvrdio taj profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

– Inicijativni odbor za pokretanje nove stranke sastao se 8. ožujka, a ona će imati gotovo 150 osnivača. Već sada nam se javilo više od tisuću ljudi zainteresiranih za sudjelovanje u projektu, kaže Jurčić. Nova stranka neće izaći na svibanjske izbore za Europski parlament, nego će se pripremati za sljedeće parlamentarne i lokalne izbore.

Jurčić je već izašao na prošle parlamentarne i lokalne izbore, u koaliciji s PGS-om i ostalim manjim političkim skupinama, ali nije postigao uspjeh. Novu stranku će razvijati, kaže, na temelju dosadašnjih iskustava, dijelom u suradnji s partnerima s prošlih izbora. No, situacija u Hrvatskoj u međuvremenu se počela bitno mijenjati, a Jurčić smatra da njegova stranka može ponuditi drukčiji put za zaustavljanje krize i za razvoj Hrvatske, koji nije ideološki usmjeren, nego praktičan.

– Mi nismo ni liberali, ni demokršćani, niti socijaldemokrati, kaže Jurčić koji smatra da Hrvatskoj ponajprije treba suradnja institucija i političkih snaga. Problemi koje hrvatski građani svakodnevno trpe prouzročeni su, smatra, upravo nedostatkom suradnje.

Najveći problemi Hrvatske, koje priroritetno treba rješavati, jesu visoka nezaposlenost i pad proizvodnje. U radnom materijalu za novu stranku, kojeg je naš list dobio na uvid, kaže se da treba ojačati ulogu države tijekom izlaska zemlje iz krize, unaprijediti položaj radnika i ostvariti ravnotežu između rada i kapitala.

Pokretači nove stranke, doznajemo, žele dovesti do ravnomjernije raspodjele u hrvatskom društvu, koje danas ima malo bogatih a sve više siromašnih. Posebno im je stalo do zaštite nacionalnih interesa i vraćanja samopouzdanja hrvatskom narodu. (D. PODGORNIK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter