Ljubljanska banka uvjet za ratifikaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska diplomacija želi da u zaključke o proširenju EU-a koje će u petak prihvatiti voditelji država EU-a uđe i formulacija da se Hrvatska i dalje mora baviti bilateralnim i regionalnim pitanjima "uključujući i sukcesiju", čiji je smisao vezivanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji s rješavanjem pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša u Hrvatskoj, navode slovenski mediji.

- Slovenija inzistira na rješavanju pitanja Ljubljanske banke kao uvjetu za ratifikaciju, piše ljubljansko Delo.

Poznato je da Slovenija tzv. staru deviznu štednju drži pitanjem sukcesije država nasljednica bivše SFRJ, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec uvjetuje početak postupka ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma s EU-om prethodnim povlačenjem tužbi koje se protiv Ljubljanske banke u vezi te štednje vode na hrvatskim sudovima.

- Slovenija redovito upozorava da se Hrvatska obvezala na rješavanje tog pitanja u sklopu sukcesije tijekom pristupnih pregovora s EU-om, navodi Delo.

Vodeći slovenski dnevni list uz to podsjeća na neka upozorenja njemačkih dužnosnika nakon objave jesenskog izvješća o napretku Hrvatske iz kojih bi se dalo zaključiti da nije isključeno da u slučaju slabog napretka reformi ulazak Hrvatske u EU s predviđenim datumom 1. srpnja iduće godine može biti ugrožen, ali i službene navode Bruxellesa da taj datum kao cilj ostaje i da će biti ispunjen jer bi "sve ostalo bila katastrofa".

U vezi slovenskih zahtjeva prema Hrvatskoj koji se tiču pitanja Ljubljanske banke i ratifikacije pristupnog ugovora, Delo upozorava i na to da najnovija analiza Centra za europske politike iz Bruxellesa ocjenjuje da "ponovno slovensko otvaranje bilateralnih pitanja" predstavlja jedan od slučajeva "ometanja procesa širenja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter