Ljubljanska banka pred njemačkim sudom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka odvjetnička kuća Fuchsgruber KG preuzela je zastupanje bosanskohercegovačkih državljana prijeratnih štediša Ljubljanske banke i planira prenijeti problem stare devizne štednje na razinu spora između Njemačke i Slovenije, objavio je u petak sarajevski Dnevni avaz.

Safet Alimehaj, kojega taj list navodi kao predstavnika te odvjetničke tvrtke, objasnio je kako je glavni cilj osigurati da se Njemačka proglasi nadležnom u rješavanju spora sa Slovenijom odnosno Ljubljanskom bankom i NLB bankom.

"Nijemci to mogu uraditi s obzirom da je Ljubljanska banka u toj zemlji prije rata također preuzimala štednju a novce prebacivala u Sloveniju", kazao je Alimehaj.

Na internetskoj stranici tvrtke Fuchsgruber KG moguće je pronaći podatak kako su oni specijalizirani za slučajeve investicijskih prijevara, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, no uz pobrojane aktualne slučajeve kojima se bave nema i onog Ljubljanske banke.

Navodno je strategija te tvrtke prisiliti Sloveniju kao članicu Europske unije da isplati dugovanja državljanima BiH pod prijetnjom kako će je u protivnom tužiti Njemačka.

Procjenjuje se da Ljubljanska banka prijeratnim štedišama iz BiH duguje najmanje 600 milijuna eura. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter