Ljubljana: Uhiceni pljackaši trezora banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od šest godina istrage slovenska policija uhitila je dvojicu osumnjicenih za pljacku sefova SKB banke u trezoru te banke u središtu Ljubljane.

Osumnjiceni 34-godišnjak i 31-godišnjak, obojica slovenski državljani, uhiceni su u petak i odreden im je pritvor, a još jedan osumnjiceni, 28-godišnjak iz okolice Ljubljane, takoder slovenski državljanin, u bijegu je u inozemstvu, pa ce se tražiti njegovo izrucenje, objavljeno je na konferenciji za novinare ljubljanske policijske uprave.

Do sada najveca pljacka u Sloveniji izvedena je u noci na 1. studenoga 2005. godine. Iz trezora SKB banke pljackaši su ispraznili 428 sefova. Racuna se da je u njima bilo novca, nakita, vrijednosnih papira i drugih dragocjenosti u vrijednosti 32 milijuna eura. Banka je u meduvremenu obeštetila najveci dio vlasnika sefova. Istraga je kako se cini dugo tapkala na mjestu zbog vještine na koji je izvedena pljacka, koju su ocito pripremili profesionalni kriminalci.

Nekoliko sati prije same "operacije" netko je nazvao banku i predstavio se kao klijent koji želi uci u trezor i pogledati svoj sef. Nešto poslije toga pojavio se pred trezorom zajedno s još jednim sudionikom. Obojica su zatim zaprijetivši kratkom puškom savladala i svezala dva zaštitara u trezoru, a onda u prostor pustila ostale sudionike i onesposobila nadzorne kamere.

Pljacka je po podacima koje je tada otkrila policija trajala skoro sedam sati, a sefovi su obijani uz pomoc aparata za varenje. Ukradena vozila koja su sudjelovala u ljubljanskoj "operaciji" policija je kasnije našla spaljena u okolici grada.

Policija je sada nakon otkrica osumnjicenih objavila da je motiv za pljacku bio iskljucivo materijalni, nijecuci tako stalne price koje su se pojavljivale u javnosti da se je u sefove provalilo zbog navodnih dokumenata skrivenih u trezoru koje su teretile odredene osobe.

Slovenski mediji neslužbeno navode da je barem jedan od uhicenih radio kao zaštitar u tvrtki koja je osiguravala trezor, te da je istraga bila teška jer policija osumnjicene do sada nije imala u kriminalistickoj evidenciji. Još uvijek se sumnja da su trojica osumnjicenih imali i druge pomagace za kojima se takoder i dalje traga. Jedan od dvojice uhicenih navodno je identificiran na temelju bioloških tragova DNK koje je policija uzela s mjesta pljacke odmah nakon što se dogodila, dok je drugi otkriven jer je previše trošio.

Navodno su veci dio novca potrošili ili ga "oprali" izvan Slovenije, tvrde mediji.

 


Podijeli: Facebook Twiter